Doorgaan naar hoofdcontent

Dripcake & Rosé Golden Chocolate ballsMijn jongste dochter werd onlangs 15 jaar.... 15 jaar alweer!!!! Rond de verjaardagen van mijn dochters denk ik vaak terug aan wat ik zelf deed toen ik nog die leeftijd had.... Dat is niet te vergelijken met de tijd van nu maar ik zal de laatste zijn die zegt dat het vroeger beter of slechter was want het enige wat voor mij telt is dat mijn kids gelukkig zijn in deze tijd én in de toekomst!  

Maar even terug naar mijn vijftiende...  ik zat al enkele jaren op de school voor consumptieve beroepen aangezien ik toen al van koken of bakken mijn beroep wilde maken. Van koken, serveren, brood en banket tot vleesverwerking, het kwam allemaal voorbij. Ik heb heel wat recepten uit moeten schrijven waar ik nu nog steeds profijt van heb. Ook het maken van een kapsel (biscuit) heb ik daar geleerd. Na het behalen van mijn diploma's daar ben ik doorgegaan naar het MDS om mijn middenstand te halen want het was toen voor mij al duidelijk dat ik geen restaurant maar een winkel wilden opstarten. Nee een winkel met bakspullen kwam toen nog niet in me op, het plan was een winkel in verse maaltijden. Ik denk dat dit is veranderd toen ik op mijn achttiende voor het eerst naar Amerika ging want daar werd ik in die tijd al helemaal wild van alle bakspullen in de winkels! In die tijd was hier nog niet veel meer verkrijgbaar dan ronde springvormen en een rechthoekig cake blik maar daar kocht ik onder andere een 3D troetelbeer bakblik zoals op deze foto:Op slag verliefd! Het blik bestond uit een voor en achterkant die je tegen elkaar ondersteboven in het voetstuk moest plaatsen en aan de onderkant zat het gat om te vullen. Het was wel opletten dat je niet teveel beslag in de vorm deed want dan groeide er hele vreemde vormen tussen de berenpootjes ;-)
Waar mijn man (destijds nog mijn vriendje) op zoek was naar Nike Jordan kleding vulde ik mijn koffer met bakspullen. Het was voor ons een hele andere wereld op die leeftijd, een vakantie om nooit te vergeten en waarschijnlijk dus ook met grote invloed op het ontstaan van Partysweets.nl jaren later.

Maar nu terug naar de 15e verjaardag van mijn dochter Denyce. Hoewel ze andere jaren soms een heel eisenpakket had wat betreft de verjaardagstaart gaf ze mij dit jaar alle vrijheid behalve dan dat het een taart moest zijn in pastelkleuren en liever geen fondant maar botercreme of enchanted cream

Dan gaat het natuurlijk kriebelen want dan wil ik nieuwe technieken en producten uit gaan proberen!
Het was al snel duidelijk dat de Sweet Stamp sets gebruikt zouden gaan worden en laat nou net de nieuwe Sweet Stamp vanilla set een paar dagen van te voren geleverd worden!!! Dit vind ik zelf een heel mooi lettertype welke perfect geschikt is voor op (mini) cupcakes. Daar werd het idee geboren van de mini cupcakes rondom en op de taart. 

Met pasen heb ik samen met Denyce hard candy lollies gemaakt
en aangezien deze bij haar heel goed in de smaak vielen besloot ik om te gaan voor een driptaart met lollies on top. Naast de hard candy lollies heb ik merengue lollies gemaakt in rozenvorm. De meringue maakte ik op kleur met de Celebakes food color gel peach voor een mooie pastel zalm kleur en om de smaak hier op aan te passen ging ik voor de peach bellini Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar. (het recept voor een mooie stevige merengue vind je in mijn vorig blog over sugar and crumbs natural icing sugar.
 


Double barrel cake:

De double barrel taart bestaat uit twee kapsels gebakken in een bakblik van 20 cm doorsnede en een hoogte van10 cm. Beide kapsels heb ik in 3 lagen verdeeld welke gevuld zijn met een laag aardbeien bavarois en een laag aardbeien jam (eerst een dam op de buitenste ring gespoten van bavarois om te voorkomen dat de jam uit de taart lekt). In de onderste taart heb ik dowels geplaatst alvorens de tweede taart op een vetvrij karton er boven op werd geplaatst. De dowels zorgen ervoor dat de taart niet inzakt door het gewicht. Het vetvrije karton steunt op de dowels maar zorgt er ook voor dat de twee delen van de taart makkelijk van elkaar gehaald kunnen worden wat het aansnijden van de taart makkelijker maakt.  Om de taart af te smeren heb ik gekozen voor heerlijke fluffy italian meringue buttercream welke door het gebruik van eiwit minder zoet is dan botercreme. In plaats van een smaakstof toe te voegen aan de italian meringue buttercream heb ik een deel van de kristalsuiker vervangen door Strawberry milkshake sugar and crumbs icing sugar. Het recept en de bereiding van zowel de italian merengue buttercream als de hard candy lolllies zal ik in een volgend blog beschrijven.

Een streepjes patroon aanbrengen tijdens het afsmeren van de taart: 

Het streepjes effect heb ik verkregen door de italian meringue buttercream in tweeën te delen en beide een kleurstof naar wens te geven.

Let op: 1 kleur heb je meer nodig dan de andere dus houdt hier rekening mee tijdens het verdelen!
Ik gebruikte de kleuren peach en mint groen Dit was voor mij de eerste keer dat ik het streep effect ging uitproberen en ik had dus wel de fout gemaakt om wel twee gelijken delen te maken waardoor ik de basislaag niet dik genoeg heb kunnen maken en de taart niet strak genoeg is geworden  naar mijn zin. 

Met peach heb ik de taart eerst een crumble coat gegeven en deze laten harden in de koeling om vervolgens de taart af te smeren met een flinke basislaag van Peach. (deze laag had ik dus graag dikker willen maken maar daar had ik niet voldoende peach voor)

Dan pak je de PME patterned Edge scraper ( ik gebruikte bij deze taart de scallop ) en schraap je langs de taart totdat het patroon in de basislaag duidelijk is aangebracht. De overtollige botercreme / italian merengue buttercream die er door de scraper af wordt gehaald kun je in een spuitzak met spuitmondje bewaren om later evt. nog toefjes op de taart te spuiten.  Zet de taart in de koelkast voor minstens 15 minuten zodat de basiskleur uithard. 

Een spuitzak met een Wilton tip 2A heb ik gevuld met de mint groene itallian meringue buttercream en hiermee spuit je de gleuven in het patroon van de taart vol. Neem vervolgens de gladde kant van de PME patterned edge schraper en strijk net zo lang tot de taart en lijnen mooi strak zijn.

En dan kan het decoreren beginnen!

Zorg dat je alle decoraties klaar hebt liggen zodat direct na het aanbrengen van de drip de bovenkant kan worden opgevuld. Voor de drip gebruikte ik de Extreme white decomelts van Funcakes. Steek de evt. taarttopper en lollies in de taart voordat de drip is uitgehard want anders krijg je barsten in de driplaag en dat is zonde! Een ander voordeel is dat de decoraties vastplakken in de drip zodat deze goed stevig vast blijven staan/ liggen. Ook de parels op de drip druppels zijn opgeplakt voordat deze waren uitgehard.

Ik gebruikte naast de lollies en mini cupcakes ook homemade macarons. Deze zijn heel eenvoudig te maken met de mix voor macarons waar alleen maar water aan toegevoegd hoeft te worden. ik heb deze op kleur gemaakt met de celebakes food kleurgel neon roze en gevuld met een 1 op 1 botercreme gemaakt van roomboter  en (ook weer de) strawberry milkshake Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar. 

Rosé golden chocolate balls! 

De taarttopper was rosé goud en die kleur wilde ik graag meer laten terug komen op de taart. Ik zag regelmatig op social media gelatine balletjes op een taart voorbij komen en had op YouTube gekeken hoe deze worden gemaakt. Het idee van een ballon insmeren met gelatine en 24 uur laten drogen vond ik persoonlijk niet hygiënisch en ook niet heel erg lekker klinken. Maar ik wilde wel graag grote gouden parels op de taart. Toen dacht ik aan de hitte bestendige mal om 3d lolligs te maken in chupa chup balvorm en ben daarmee aan de slag gegaan:

De hitte bestendige mallen worden eigenlijk gebruikt om snoep te maken aangezien deze een temperatuur tot 190 graden C kunnen verdragen, hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor isomalt en hard candy en zelfs voor het bakken van koekjes in de oven. Maar daarnaast kunnen ze ook "gewoon" gebruikt worden als chocolade mal. 


Ik heb Callebaut gold gebruikt maar je kunt ook kiezen voor de pure, melk en witte callets of voor  candy melts. Deze kunnen allemaal au bain marie en / of in de magnetron gesmolten worden. (zie het blog over chocolade traktaties voor Pasen waarin ik uitleg hoe je chocolade kunt tempreren)

* Als de chocolade is gesmolten vul je de 3d hittebestendige chuppa chup mal met chocolade. Ik heb alle 8 halve bollen gevuld om 4 chocolade ballen te kunnen maken. Klop de lucht er uit door een aantal keren met de mal op het werkblad te tikken. De luchtbelletjes ontsnappen dan waardoor er uiteindelijk geen gaatjes in de parels komen.
* Zet vervolgens de mal minimaal 15 minuten in de koelkast zodat de chocolade uithard. 
* Als de chocolade is uitgehard kunnen de halve bollen heel makkelijk uit de vorm worden gelost en ga je de twee helften aan elkaar plakken om een 3d bal te verkrijgen. 
* Om te voorkomen dat er vingerafdrukken op de balletjes komen heb ik katoenen werkhandschoenen voor chocolade aangedaan.
* Vervolgens heb ik een mok gevuld met kokend water en hierop een bakplaatje geplaatst. Deze wordt verwarmd door de waterdamp. Door twee halve rondjes 5 seconde met de platte kant op het bakplaatje te leggen smelt de chocolade en kun je de helften aan elkaar plakken door ze tegen elkaar aan te drukken en het overtollige met de handschoen in de naad te wrijven. Herhaal dit met de andere helften en leg ze terug in de mal om nog 5 minuten uit te harden in de koelkast.Roxy and Rich dust:

Nu kan het verven beginnen. Hiervoor zijn de Roxy and Rich dusts geweldig. Deze zijn verkrijgbaar in vele prachtige metallic tinten goud, zilver en rosé goud. In de varianten Highlighter dust, Hybrid lustre dust en Hybrid sparkle dust. Het voordeel van de Hybrid dust (zowel lustre als sparkle) is dat deze ook oplosbaar zijn in water en daardoor halal bruikbaar zijn. De Highlighter is niet wateroplosbaar, om hier verf van te maken dient het te worden aangelengd met alcohol / rejuvenator.
Pak een klein kommetje of eierdopje en schud hierin een laagje Roxy and rich dust (ik gebruikte voor de chocolade ballen op deze verjaardagstaart de Roxy and Rich Highlighter dust Deep Rosé gold)
Voeg hier enkele druppels rejuvenator of vodka aan toe om er een verf van te krijgen. Het is lastig om te zeggen hoeveel druppels nodig zijn dit is een kwestie van gevoel, druppels toevoegen totdat de verf voldoende vloeibaar is om fijn mee te verven. Niet te dun want dan dekt het niet goed. Gebruik een schoon penseel en verf eerst 1 kant van de parel, je kunt deze in de mal laten liggen tijdens het verven zodat je beide handen vrij hebt. De alcohol verdampt vrij snel dus het kan zijn dat je af en toe weer enkele druppels toe moet voegen om de verf iets te verdunnen. Doordat de alcohol verdampt hoef je niet bang te zijn dat je eindproduct alcohol bevat.Het gebruik van alcohol ipv water (bij hybrid dust) zorgt ervoor dat de verf sneller opdroogt en je vrij snel de bal kunt omdraaien in de mal om ook de andere kant van een mooi metallic verflaagje te  voorzien. Als de chocolade parels geheel dekkend zijn geverfd en opgedroogd zijn deze klaar om te pronken op je taart! 

In plaats van de taarttopper staan de rose gouden glitterkaarsjes ook geweldig boven op deze dripcake, ze zijn verkrijgbaar in de nummers 0-9. Deze  gebruikte ik op de taart toen mijn oudste dochter 18 jaar werd. Echt super mooi! 


Het is inmiddels bijna een monsterblog geworden maar ik hoop je te hebben geïnspireerd om aan de bak te gaan. Er is ten slotte altijd wel een reden om iets te vieren! 

Misschien heb je toch nog vragen over bepaalde gebruikte materialen en / of methoden. Mocht dit zo zijn dan hoor ik het graag! Dit kan via een opmerking onder dit blog of door een mail te sturen naar info@partysweets.nl Ik doe mijn uiterste best om zo snel mogelijk te reageren.

Dan sluit ik dit blog weer af door je heel veel bakplezier te wensen, hopelijk mogen we de resultaten van je creatie terug zien per mail of via een tag op Facebook e/ o Instagram!

  

 tag us & we tag you:

                                                                                                                                                    
    Instagram    &   Facebook

   


Reacties

Populaire posts van deze blog

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited