Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.
Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment.
Ingrediënten:.
200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur
200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited edition smaak Pumpkin Spices.
1 ei
400 gr patentbloem, plus extra om te bestuiven
Benodigdheden:
silicone mallen van Karen Davies Christmas Cookie of Reindeer Star
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 150 C
2. Mix de boter en de
suiker door elkaar.
3. Voeg het ei en de
helft van de bloem toe. Mix tot een deegbol ontstaat.
4. Leg de resterende
bloem op het werkblad en plaats hierop de deegbol, kneed de bloem er met de hand doorheen tot alles is opgenomen.
5. Bestuif de vorm met bloem en klop het overtollige eruit.
6. Pak een stukje deeg en druk het in de vorm.
Het is ook mogelijk om het koekdeeg te kleuren, voor de neus van Rudolph heb ik Celebakes Bright red gebruikt, deze kleurstof is heel goed geconcentreerd zoals je op de foto onderaan dit blog kunt zien is de neus ook na het bakken nog vuurrood. Voor de bruine kleur kun je ook kiezen voor kleurstof maar als je van chocolade koekjes houdt kun je ook een beetje cacaopoeder toevoegen.
Je drukt eerst het gekleurde deeg in de details van de mal, niet te vol want dan heb je kans dat de kleuren gaan doorlopen/ vermengen. Vervolgens vul je de mal af met een andere kleur of neutraal koekjesdeeg. Op deze manier ben je aan het verven met koekdeeg wat een mooi eindresultaat opleverd.
7. Druk het deeg stevig aan zodat alle details goed worden gevuld en zorg ervoor dat het gelijk is met de achterkant van de mal.
8. Draai de vorm om en je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het deegfiguurtje los komt uit de mal.
9. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
10. Optioneel:
* als je lollies wilt maken druk je een lollie stokje in het deeg voor het bakken (of direct als je ze uit de oven haalt )
* breng bakvaste gekleurde suiker aan op de details, bij deze sneeuwpop heb ik de das en muts groen met pastel geel gekleurd. Met een penseel met een klein beetje water maak je de details licht vochtig zodat de suiker daar blijft plakken. Als je een beetje morst is het makkelijk te verwijderen met een droog kwastje.. Deze bakvaste suiker loopt tijdens het bakken niet uit en behoudt de kleur.
11. Zet de koekjes vervolgens 15 minuten in de koelkast zodat ze tijdens het bakken hun vorm behouden en niet gaan uitlopen.
12. Bak 8-15 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van de zandkoekjes. Haal de bakplaat uit de oven
13. Indien je er een hanger van wilt maken is het nu tijd om een gaatje in het koekje te maken bijv. met de achterkant van een needle tool of penseel.
14. Laat de koekjes 10 min afkoelen en plaats ze vervolgens op een rooster om geheel af te koelen.
Bewaar de koekjes na afkoeling in een luchtdichte verpakking zo zijn ze ongeveer 2 tot 3 weken houdbaar bij kamertemperatuur.
Hang de koekjes met een mooi lintje in de kerstboom, evt. knoopje er een candycane achter of verpak een koekje met leuke sprinkles in een folie zakje als cadeautje om iemand te verrassen met de feestdagen.
Reacties
Een reactie posten