Zo maak je een Cijfertaart / Numbercake
Wordt je dochter 21, zijn je ouders 25 jaar getrouwd of bestaat je bedrijf 16 jaar? Met een cijfertaart zet je die mooie jaren extra in de spotlights!
In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een mooie cijfertaart maakt zoals op de foto hierboven. Deze taart heb ik onlangs samen met mijn oudste dochter gemaakt voor haar verjaardag. Waar het tot nu toe ieder jaar een verrassing voor mijn beide dochters was hoe hun verjaardagstaart er uit zou komen te zien hebben we deze traditie dit jaar verbroken en zijn we samen aan de slag gegaan.
Allereerst hebben we ervoor gezorgd dat de decoraties klaar stonden. Macarons gemaakt met de mix voor macarons maar je kunt uiteraard ook kant en klare macarons gebruiken. De roosjes afgeknipt en in een flower pick gestoken zodat de steeltjes niet in aanraking komen met de taart. De diamond hearts en mini chocolade reepjes zijn gemaakt mbv de BWB chocolade mallen. Funcakes decomelts smelten. Dit kan au bain marie of in de magnetron op een lage stand en met tussenpozen goed doorroeren om verbranding te voorkomen. Voor de roze exemplaren hebben we Colour Mill Hot pink toegevoegd.
Colour Mill kleurstof op olie basis is super goed geschikt voor het kleuren van chocolade. Het is op oliebasis en de pigmenten zorgen voor een diep egale kleuring. Ook geschikt voor o.a. fondant, botercreme en biscuit. Let op de pigmenten kleuren nog uren door, waar het in het begin nog wat lichtjes of flets lijkt zal het een paar uurtjes later een mooie diepe kleur hebben. Voeg dus niet te veel in eens toe dit is echt niet nodig!
De decoratie op een cijfertaart zorgt voor de personal touch. Als je voor iemand anders een taart gaat maken vraag dan naar de favoriete kleur, lievelings fruit en snoepgoed en ga dan een mooie collectie maken. Met de PartyStamp outbossers voeg je gemakkelijk een leuke boodschap, logo of afbeelding toe.
PartyStamp Outbossers:
Met deze fondantstempels druk je mooie teksten of afbeeldingen in fondant welke je dan uit kunt steken en op de cijfertaart kunt leggen.
Werkwijze :
Plaats de stempel op een antislipmatje met de tekst in spiegelbeeld omhoog.
Kneed een bal fondant goed door zodat deze soepel is. druk de bal plat en plaats op de stempel. Rol er met een rolstok enkele keren overheen zodat de fondant in de inkepingen wordt geperst.
Draai de stempel met fondant om en haal de stempel van de fondant af om het resultaat te kunnen zien.
Steek met een uitsteker de gewenst vorm uit en leg de onderkant van de fondantplaque op een dun laagje poedersuiker om te voorkomen dat het vast blijft plakken aan het werkblad en laat het vervolgens eerst uitharden zodat het zijn vorm behoudt als het op de taart wordt geplaatst. Je kunt de tekst of afbeeldingen wat extra accentueren met eetbare verf van SweetSticks.
Bekijk hier ons gehele fondantstempel assortiment in de webshop van Partysweets. Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerde stempel door ons te laten maken. Meer info lees je hier.
Aan de Bak:
Wanneer alle decoraties klaar liggen kun je aan de bak met de basis van de taart. Je kunt hiervoor gebruik maken van bijv. Biscuit mix, chocolade biscuit mix en mix voor Red Velvet cake.
Spray de bakvorm in met Bake Release of smeer in met gesmolten boter en een kwastje.
Leg in het midden van de vorm een strook bakpapier, dit zorgt er voor dat de taart na het bakken heel makkelijk uit de vorm te halen is zonder dat het breekt of scheurt.
Maak de bakmix klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vul de bakvorm voor 2/3 deel met het beslag en bak af volgens de verpakking.
Als de basis is afgebakken. Prik voor je het uit de oven haalt met een sate prikker in het midden van de vorm om te kijken of er geen deeg meer aan blijft plakken dat betekend dat de taart helemaal gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. (Hierdoor slinkt de taart een klein beetje en komt het gemakkelijker uit de vorm).
Plaats de bakvorm op zijn kop op een rooster en haal de bakvorm er af,
Het bakpapier ligt nu bovenop.
Trek het bakpapier voorzichtig van de taartbasis af en laat geheel afkoelen.
Indien je een dubbel getal wilt maken dien je op dezelfde wijze nog een tweede basis te maken. Plaats de uitgeknipte cijfers van papier op de basis en snijd deze uit. Tip: Plaats de cijfers niet in het midden van de taart zodat je een mooi recht afsnijdsel overhoud waar je nog mini taartjes uit kunt snijden echter plaats het niet precies op de rand maar snijd de korst van de taart zodat alle zijden hetzelfde ogen. ( niet 1 zijde waar de korst nog op zit terwijl bij de andere zijden de luchtige binnenkant van de taart zichtbaar is.
Nu het getal is uitgesneden en aan alle zijden de binnenkant zichtbaar is snijdt je deze in twee lagen om de taart te kunnen vullen. Dit gaat het fijnste met een taartzaag zoals op onderstaande foto. Hierbij kun je het zaagje op de gewenste hoogte instellen en wordt de taart in twee mooie gelijken lagen gesneden. Het is echter ook mogelijk om het met een (kartel)mes te doen. Plaats dan voorzichtig 1 hand boven op de taart om deze op zijn plaatst te houden tijdens het snijden maar zet alleen druk met de hand waarin je het mes vast hebt.
Til de bovenste laag op en leg deze even apart zodat de vulling kan worden aangebracht.
Nu het getal is uitgesneden en aan alle zijden de binnenkant zichtbaar is snijdt je deze in twee lagen om de taart te kunnen vullen. Dit gaat het fijnste met een taartzaag zoals op onderstaande foto. Hierbij kun je het zaagje op de gewenste hoogte instellen en wordt de taart in twee mooie gelijken lagen gesneden. Het is echter ook mogelijk om het met een (kartel)mes te doen. Plaats dan voorzichtig 1 hand boven op de taart om deze op zijn plaatst te houden tijdens het snijden maar zet alleen druk met de hand waarin je het mes vast hebt.
Plaats vervolgens het bovenste gedeelte van de taart bovenop de laag vulling en herhaal dit evt. bij de andere cijfertaart.
Dit proces herhaal je bij de bovenzijde van de taart zodat ook deze helemaal is opgevuld met kleine toefjes.
Indien je chocolade decoraties gebruikt adviseer ik je om handschoentjes te dragen zodat er geen vingerafdrukken op je creaties komen en de chocolade niet zo snel smelt. Als het erg warm is, is het verstandig om de taart eerst even in de koelkast te plaatsen zodat de vulling die je hebt gebruikt steviger wordt en de decoraties er niet van af glijden.
Laat vooral je creativiteit de vrije loop en maak er een mooi kunstwerk van!
Ik kijk er naar uit om ook jou creatie te zien, vergeet je Partysweets.nl niet te taggen zodat ik het niet kan missen?! Thanks & Enjoy Baking
Reacties
Een reactie posten