Doorgaan naar hoofdcontent

Paaskoekjes versieren met een fondantstempel

 


Een sweetbox maken voor Pasen vol met koekjes die je zelf hebt gedecoreerd in het thema lente, hoe leuk is het om dit aan iemand cadeau te doen of verras de kinderen door het koekdoosje samen met de Paaseieren te verstoppen in de tuin, huis of het bos.

Koekjes versieren voor Pasen, daar komen de Partystamp outboss koekstempels om de hoek kijken. Hoewel deze fondantstempels een exclussief en strak resultaat geven werken ze echt heel erg makkelijk.

Partysweets.nl heeft jaren geleden als een van de eerste bakwinkels de Outboss stamps van Sweetstamp naar Nederland gehaald. Het begon met de Sweetstamp outboss letter en number sets waarmee je losse letters met een pick up pad in de botercreme en fondant kon drukken tesamen met een ruim aanbod ronde outbossers in mini and regular size.
  
Echter om niet alleen maar Engelstalige stempels aan te kunnen bieden waarmee je fondanttoppers kunt maken voor koekjes taart en cupcakes hebben we ons eigen merk koekstempels geïntroduceerd onder de naam PartyStamp. Vanaf dat moment is het mogelijk om door ons een gepersonaliseerde debosser te laten maken met bijvoorbeeld een bedrijfs logo, initialen en andere teksten. Op deze manier is het mogelijk om gebakjes te voorzien van eetbare toppers gemaakt met een stempel met je eigen ontwerp. 

Dit maakt het een feest om fondant toppers te maken voor een bruiloft met daarop de namen van het bruidspaar in een lettertype dat je zelf het mooiste vind. Plaats deze op een cupcake met of zonder toef of op heerlijke koekjes. Een andere mogelijkheid is om met deze stempels een taarttopper van fondant of gumpaste te maken met de naam en leeftijd van de jarige. 

Naast de mogelijkheid om je persoonlijke fondant stempel te (laten) ontwerpen bevat ons assortiment met bakspullen en taartdecoraties ook een ruim assortiment stempels in diverse themas en formaten.

Kortom met de Partystamp stempels kun je eindeloos variëren en mooie sweets maken.  

Vorige week is ons nieuwe Paasassortiment online gekomen en hiermee ben ik aan de slag gegaan om een Easter sweetbox samen te stellen zoals hierboven op de foto te zien is. 

Een sweetbox kan gevuld worden met diverse sweets als koekjes, chocolade reepjes, cakepops, meringue kisses, brownies, cupcakes, cakepopsicles enz enz. Voeg een paar vrolijke sprinkels toe en maak fondantdecoraties met silicone mallen in bijpassend thema. Wist je trouwens dat je silicone mallen ook kunt vullen met gesmolten decomelts en getempreerde chocolade ? Funcakes heeft tegenwoordig zelfs decomelts die smaken naar Melk en pure chocolade. Hoe handig is dat, wel de heerlijke chocolade smaak zonder de techniek van het chocolade tempreren onder de knie te hoeven krijgen.

Kortom bij een sweetbox kun je alle baking tools uit de kast halen en helemaal los gaan om een doosje vol originele traktaties te maken.

In deze blog ga ik graag verder in op het decoreren van koekjes met een mooie topper van fondant gemaakt met de bovengenoemde fondantstempels, ookwel koekstempels, debossers en outboss stamps genoemd.

Op deze afbeelding zie je een rond koekje met de tekst Follow the Bunny, he has the CHOCOLATE. Dit is de nieuwste stempel uit ons Paas assortiment. Een mooi voorbeeld om te laten zien dat op een Partystamp ook met verschillende lettertypes kunt werken voor een speels effect. Als je bij Partysweets een gepersonaliseerde stempel laat maken kun je zelf een ontwerp aanleveren maar wij helpen je hier ook graag mee. Omdat onze fondantstempels vierkant zijn ipv rond heb je geen last van een drukrand wanneer je een vierkant koekje uit wilt steken. Daarnaast is de regular stempel met een afmeting van 8,5 x 8,5 cm net iets groter dan de meeste andere stempels waardoor je ook grotere koekjes kunt versieren.

                         


Werkwijze van een fondantstempel:

Benodigdheden:

- Partystamp fondantstempel
- Rolfondant van goede kwaliteit zodat het niet gaat scheuren. Wij raden fondant aan van het merk Funcakes of Smartflex Velvet
- Anti slipmatje
- Uitsteker in gewenste vorm: 
Bij een koekje gebruik je de uitsteker die je ook gebruikt hebt om het koekdeeg uit te steken. Voor een standaard cupcake topper is een ronde uitsteker van 7,5 cm aan te raden en voor mini cupcakes gebruik ik zelf een ronde uitsteker van 5 cm. Daarnaast hebben we ook de langwerpige koekstempels waarvoor de rechthoekige uitstekers perfect passen.
- Icing sugar : Dit zorgt ervoor dat de fondant niet in de stempel blijft plakken.
Koekstempel om paaskoekjes te maken

Fondantstempel uit de paascollectie

Aan de slag met fondantstempels 

* Kneed de fondant soepel en rol een plak uit die ongeveer de afmeting heeft van de stempel. Houdt ongeveer een dikte aan van 5 mm.
* Plaats de fondantstempel met de inkepingen omhoog op een anti slipmatje zodat het stil blijft liggen
* Breng een dun laagje icing sugar aan in de inkepingen en klop overtollig er uit. Deze stap is niet altijd nodig maar als je merkt dat de fondant in de inkepingen blijft plakken is dit een oplossing om dat te voorkomen.
* Leg het plakje fondant op de stempel en rol er met de rolstok in 1 vloeiende beweging sevig overheen. Op deze manier wordt de fondant in de inkepingen geperst waardoor de afbeelding op de fondantplak komt te liggen. 
* Draai de stempel met fondant voorzichtig om zodat de fondant op het anti slipmatje ligt en rol er nogmaals overheen. Zorg er hier wel voor dat de fondant niet verschuift! Als dit wel gebeurd sla je de tweede rolbeurt over.
* Haal nu rustig de stempel los van de fondant door met de ene hand de Partystamp op te tillen en met de duim van de andere hand de fondant zachtjes tegen te houden.
* Als je voldoende druk hebt gezet tijdens het uitrollen zie je nu dat de afbeelding, logo of tekst zo'n 2 mm bovenop de fondant is gedrukt.
* Steek nu met een uitsteker de gewenste vorm uit en plaats deze topper met een beetje gesmolten chocolade of eetbare lijm op het koekje. 

Tips: 

Als je cupcake- en taarttoppers wilt maken is het verstandig om de topper een nachtje uit te laten harden zodat het mooi rechtop blijft staan en niet ombuigt. Het gebruik van gumpaste ofwel fondant waaraan tylose is toegevoegd zorgt ervoor dat de toppers extra stevig uitharden.


Decoraties maken met silicone mallen

Ons Paas assortiment bevat ook stempels waarbij het super leuk is om een special effect toe te voegen met decoraties van fondant.  Bij het tulpenkoekje is het steeltje weggelaten op de stempel zodat je deze zelf kunt ontwerpen. Het steeltje kan op verschillende manieren worden gemaakt. Bij dit koekje heb ik gekozen om het te maken met behulp van een siliconen mal waarmee je sierlijke kabeltjes kunt maken. Het geeft een mooi gedraaid effect. 

Op de linkse foto is de partystamp Paashaasoren stempel gebruikt (Bovenstaande stamps zijn beide verkrijgbaar als vierkante en rechthoekige stempel) Onder de oortjes heb ik een strik en kleine margrietjes toegevoegd, deze zijn ook met behulp van een silicone mal gemaakt. Ook de decoraties op het chocolade reepje hieronder zijn op dezelfde wijze gemaakt. Ik ga je nu vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

WERKEN MET SILICONE MALLEN

Benodigdheden:
* Silicone mal naar keuze
* Gekleurde fondant of Funcakes deco melts

Werkwijze: 

Kneed de fondant door zodat het soepel is en rol er een worstje van, hoe dik dit worstje moet zijn ligt aan de grootte van de decoratie die je gaat maken. Zorg dat het worstje in een puntje uitloopt.
Als je meerdere kleuren wilt gebruiken in dezelfde silicone mal dan maak je voor elke kleur een worstje

Leg nu de silicone mal voor je neer en kijk wat de laagste laag is, dit wordt bij het eindresultaat van je creatie de bovenkant. Hier start je mee. Bepaal welke kleur je hiervoor wilt gebruiken en pak dat fondantworstje erbij in de ene hand en in de andere hand pak je de ball tool. 

De ball tool heeft aan de ene kant een grotere bal als aan de andere kant, wanneer je een klein detail gaat inkleuren gebruik je ook de kleine bal. ga je een grotere ruimte vullen met sugarpaste dan gebruik je liever de grote bal.

Leg het worstje in het midden van het detail wat je gaat opvullen en druk met de balltool de fondant helemaal tot onder in dat gedeelte van de silicone mold. Op deze manier worden alle scheurtjes gladgestreken en worden alle details goed zichtbaar. Vul de bodem van het detail helemaal op met deze kleur maar zorg er wel voor dat je niet te veel fondant in de mal duwt. Dit kan er voor zorgen dat wanneer je de volgende kleur toe gaat voegen de eerste kleur onder druk komt te staan en daardoor uit het detail wordt geperst waardoor het buiten de lijntjes zal komen. Dus zorg er goed voor dat de kleur alleen in dat detail blijft waar je het wilt hebben. Op deze manier lopen kleuren niet door elkaar heen.

Wanneer de eerste kleur op deze manier is toegevoegd ga je kijken welk detail dan de laagste laag is en vul je deze op dezelfde wijze. Zo ga je door met opbouwen totdat de gehele mal is ingekleurd.


Je kunt de mal nu het beste 5 minuutjes in de vriezer leggen zodat  de fondant stevig wordt en makkelijker uit de mal komt. Deze stap is  niet altijd noodzakelijk en het is een beetje afhankelijk van de omvang van de decoraties en de warmte van de handen en de kamertemperatuur waardoor de fondant zachter kan geworden.

Als de mal uit de vriezer komt kun je gemakkelijk de randjes een beetje naar buiten drukken waardoor het fondantfiguurtje een beetje los komt van de mal. Leg de mal met de fondant naar beneden op je werkvlak en trek de mal op een kant zachtjes naar boven zodat de decoratie naar beneden komt. Pak dit gedeelte met de andere hand voorzichtig vast, niet knijpen alleen ondersteunen. EN ga zo zachtjes verder totdat de hele vorm uit de mal is gekomen.

Gebruik met deco melts:

In plaats van fondant te gebruiken kun je ook kiezen voor decomelts. Deze methode wordt vaak gebruikt bij het decoreren van cakepops zodat je dezelfde kleur decoraties kunt maken als de gedipte cakepop. 

smelt de decomelts in een chocolade smelter op stand 2 en plaatst zodra alles is gesmolten de schakelaar naar stand 1 zodat de chocolade zacht maar niet te warm is. Je kunt de decomelts ook au bain marie of in de magnetron (met tussenpozen van 10 seconden waarna je steeds goed doorroert ) smelten.

Gebruik de Wilton drizzle scoop tool om de chocolade secuur in de mal te kunnen gieten.
Start ook bij deze methode eerst met de onderste inkeping wanneer je met verschillende kleuren wilt werken. Plaats na elke kleur de mal 2-5  minuten in de koelkast zodat de eerste kleur uitgehard is voordat de volgende in de mal wordt gegoten om te voorkomen dat de kleuren blenden.

Het lossen werkt op dezelfde wijze als bij fondant.


Aanbrengen van de fondant en chocolade decoraties:

Als de decoraties uit de mal zijn gelost zijn ze klaar om je creaties extra detail te geven. Hieronder leg ik uit hoe je ze het beste kunt bevestigen

Fondantdecoraties bevestigen op fondant: 
Fondant decoraties kunnen worden vastgeplakt met eetbare lijm of royal icing. Zorg dat je niet teveel gebruikt om vlekken te voorkomen, dit is ook waarom ik het afraad om water te gebruiken, dit plakt fondant wel op fondant maar geeft heel vaak druppels en vlekken. 

Fondantdecoraties bevestigen op een afgesmeerde taart of toef van botercreme:

Wanneer de botercreme nog niet is uitgehard leg je de decoraties op een cupcake met toef, rozetten op een taart of druk ze zachtjes in de zijkant van een afgemseerde botercreme taart. Ook bij enchanted cream werkt dit hetzelfde. Ook chocolade decoraties kunnen zo worden aangebracht.

Chocolade decoraties vastplakken op fondant of chocolade ondergrond:
Wanneer je de decoraties gemaakt met deco melts wilt vastplakken op een traktatie van chocolade, bijvoorbeeld op een cakepop of in chocolade gehulde oreo dan kan dit op twee manieren.

1. Gebruik een klein druppeltje gesmolten deco melts, breng deze met een prikker of penseeltje aan op de onderkant van de chocolade decoratie en plak deze op de juiste plaats.

2. Gebruik een crem brulee brander om de onderkant van de deco melt decoratie lichtjes te  verwarmen waardoor deze zacht wordt en druk het vervolgens zachtjes op de juiste plaats.

Bij beide methode zitten de decoraties stevig vast zodra de decomelts opnieuw is uitgehard

Let op: Gebruik hiervoor handschoenen om te voorkomen dat de chocolade smelt en er vingerafdrukken op komen te staan.


Alle materialen die in dit blog zijn besproken zijn verkrijgbaar in de webshop van Partysweets.nl. het is tevens mogelijk om online een afhaalbestelling te plaatsen en deze af te halen bij de bakwinkel in Eindhoven.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen dan hoor ik het graag!

Veel liefs 
Esther Cuevas
www.partysweets.nl







  










 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de ...

Hoe maak je een Cijfer Taart / Nummer taart

  Zo maak je een Cijfertaart / Numbercake Wordt je dochter 21, zijn je ouders 25 jaar getrouwd of bestaat je bedrijf 16 jaar? Met een cijfertaart zet je die mooie jaren extra in de spotlights! In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een mooie cijfertaart maakt zoals op de foto hierboven. Deze taart heb ik onlangs samen met mijn oudste dochter gemaakt voor haar verjaardag. Waar het tot nu toe ieder jaar een verrassing voor mijn beide dochters was hoe hun verjaardagstaart er uit zou komen te zien hebben we deze traditie dit jaar verbroken en zijn we samen aan de slag gegaan.  Allereerst hebben we ervoor gezorgd dat de decoraties klaar stonden. Macarons gemaakt met de mix voor macarons maar je kunt uiteraard ook kant en klare macarons gebruiken. De roosjes afgeknipt en in een flower pick gestoken zodat de steeltjes niet in aanraking komen met de taart. De diamond hearts en mini chocolade reepjes zijn gemaakt mbv de BWB chocolade mallen . Funcakes decomelts smelten. Dit k...

KOEKJES STENCILLEN

KOEKJES BAKKEN IN DE VAKANTIE Hier in het zuiden is de herfstvakantie begonnen. Misschien lees je dit blog terwijl je ergens ver weg in het zonnetje ligt... dan wil ik je even vooraf waarschuwen.... Er zit een kans in dat je last krijgt van acute heimwee naar je oven 😝 Mocht je niet op vakantie gaan maar een hele week de kinderen thuis hebben die door het weer geen zin hebben om naar buiten te gaan en zich kapot vervelen.... BOF JIJ EVEN !!! Want dan kun je direct met ze aan de slag! HALLOWEEN KOEKJES Zelf ben ik al jaren helemaal gek op Halloween, de herfstvakantie stond dan ook altijd in het teken van knutselen en freubelen in dat thema. Tien jaar geleden heb ik in een gekke bui mijn dochters, 2 neefjes en een nichtje geschminkt en zijn ze bij de buren langs de deur gegaan voor trick or treat. Dat was zo goed bevallen dat ze het jaar daarop een paar vriendjes meenamen en het jaar daarop vriendjes van vriendjes enz. Dat was het begin van PartyCREEPS@Acht waa...