Doorgaan naar hoofdcontent

Meringue Kerstboom lollies maken

 Meringue Kerstboom lollies


Ben je op zoek naar een leuke kersttraktatie voor het kerstontbijt op school? Of wil je met kerstmis met de kinderen eens iets anders bakken dan kerstkoekjes? Dan is dit kerstrecept ideaal voor jou. Je hebt niet heel veel benodigdheden nodig en succes is verzekerd zowel tijdens het maken als tijdens het opsnoepen! De meringue lollies kunnen al een tijd van te voren worden gemaakt want ze blijven geruime tijd (2-3 weken) goed mits goed verpakt bijv. in een transparant foliezakje. Dus geen stress tijdens kerst maar baking memories 4 life!


Recept voor ca 20 lollies:

Ingrediënten:
4 Eiwitten / 125 gram gepasteuriseerd eiwit
250 Gram Fijne kristalsuiker 

Materialen:
Bakpapier
Spuitmondjes bij voorkeur 1M of 2F of 2D
Template van een driehoek driehoek
bakvaste Sprinkels / suikerparels (geen chocolade parels want deze smelten tijdens het droogproces)


BEREIDING van de Meringue:

* Zet een pan met water op het vuur die groot genoeg is om je mengkom in te plaatsen. 
* Ontvet je mengkom en garde met keukenpapier en keukenazijn.
* Doe de eiwit samen met de kristalsuiker in de mengkom en verwarm dit zachtjes in ca 10 minuten totdat alle suikerkristallen zijn opgelost in het eiwit.
* Haal de mengkom uit de pan en droog de bodem af
* Mix op de hoogste stand tot een stevig beslag waarmee je pieken kunt maken (ca 7-8 minuten)
* Meng ondertussen de icing sugar en de poedersmaakstof door elkaar en schep deze door de meringue heen.
* Breng naar wens op kleur met de Fractal poederkleurstof, deze geeft een mooie kleur aan de meringue zonder dat het de massa verdund.
* Knip een punt van de spuitzak zodat de spuitmond 1/4 deel in de spuitzak zakt.
* Vul de spuitzak met de meringue en sluit af met een zakkensluiter
 

Werkwijze:

Plak de template ( een vel papier met daarop een driehoek afgedrukt die het formaat heeft van de kerstboom die je wilt gaan spuiten) op je werkblad en plaats hier een bakpapier overheen zodat alle kerstbomen hetzelfde formaat krijgen.
Spuit een toefje  meringue in het midden van de driehoek en leg hier het lolliestokje op, dit zorgt ervoor dat het stokje goed vast zit na het bakken.Nu ga je de kerstboom in 1 beweging opspuiten, start op het stokje en trek een lijn van meringue naar de hoek links onder. Tik daar zachtjes het bakpapier aan met de spuitmond zodat de meringue vast blijft zitten op die hoek. Ga weer omhoog met de spuitmond en begeleid de meringue naar de hoek rechtsonder.


Nu is de onderkant van de kerstboom gemaakt en ga je zigzaggend door naar boven, blijf je lijnen van de driehoek als basis gebruiken zodat de boom in een punt naar boven loopt.


Als je bovenaan bent gekomen stop dan met druk zetten zodat er geen meringue mee uit de spuitzak komt en trek de zak schuin omhoog zodat een puntige piek ontstaat.

 
Verschuif nu het bakpapier zodat je de op dezelfde manier het bakpapier helemaal kunt vullen met kerstbomen. Laat wel voldoende ruimte over tussen de kerstbomen zodat ze elkaar niet raken wanneer de meringue in de oven wat uitzet.

 Als je bakplaat vol is kan het versieren van de kerstboom beginnen. Strooi of leg de sprinkels over de meringue, wacht hier niet te  lang mee want anders droogt de meringue al wat op en blijft het niet meer zo goed plakken. Gebruik evt. een pinset wanneer je suikerparels mooi wilt verdelen over de boom.
Plaats de bakplaat in een oven van 50 graden Celsius en laat de boompje ong 50-60 minuten drogen, check na die tijd of de kerstboompjes makkelijk van het bakpapier loslaten dan zijn ze klaar. De binnenkant mag nog een beetje smeuïg blijven maar de buitenkant mag  niet meer plakken.

Verpak de kerstboomlollies in een folie zakje en sluit af met een mooi strikje en je hebt originele kerstcadeautjes homebaked.

Ik wens je veel plezier tijdens het bakken  van deze heerlijke kersttraktaties, geniet van de feestdagen!

Heel veel liefs,

Esther Cuevas
www.partysweets.nl


Reacties

Populaire posts van deze blog

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited