Meringue Kerstboom lollies
Ben je op zoek naar een leuke kersttraktatie voor het kerstontbijt op school? Of wil je met kerstmis met de kinderen eens iets anders bakken dan kerstkoekjes? Dan is dit kerstrecept ideaal voor jou. Je hebt niet heel veel benodigdheden nodig en succes is verzekerd zowel tijdens het maken als tijdens het opsnoepen! De meringue lollies kunnen al een tijd van te voren worden gemaakt want ze blijven geruime tijd (2-3 weken) goed mits goed verpakt bijv. in een transparant foliezakje. Dus geen stress tijdens kerst maar baking memories 4 life!
Recept voor ca 20 lollies:
Ingrediënten:
4 Eiwitten / 125 gram gepasteuriseerd eiwit
250 Gram Fijne kristalsuiker
Materialen:
Bakpapier
Template van een driehoek driehoek
bakvaste Sprinkels / suikerparels (geen chocolade parels want deze smelten tijdens het droogproces)
BEREIDING van de Meringue:
* Zet een pan met water op het vuur die groot genoeg is om je mengkom in te plaatsen.
* Ontvet je mengkom en garde met keukenpapier en keukenazijn.
* Doe de eiwit samen met de kristalsuiker in de mengkom en verwarm dit zachtjes in ca 10 minuten totdat alle suikerkristallen zijn opgelost in het eiwit.
* Haal de mengkom uit de pan en droog de bodem af
* Mix op de hoogste stand tot een stevig beslag waarmee je pieken kunt maken (ca 7-8 minuten)
* Meng ondertussen de icing sugar en de poedersmaakstof door elkaar en schep deze door de meringue heen.
* Breng naar wens op kleur met de Fractal poederkleurstof, deze geeft een mooie kleur aan de meringue zonder dat het de massa verdund.
* Knip een punt van de spuitzak zodat de spuitmond 1/4 deel in de spuitzak zakt.
* Vul de spuitzak met de meringue en sluit af met een zakkensluiter
Werkwijze:
Plak de template ( een vel papier met daarop een driehoek afgedrukt die het formaat heeft van de kerstboom die je wilt gaan spuiten) op je werkblad en plaats hier een bakpapier overheen zodat alle kerstbomen hetzelfde formaat krijgen.
Spuit een toefje meringue in het midden van de driehoek en leg hier het lolliestokje op, dit zorgt ervoor dat het stokje goed vast zit na het bakken.
Nu ga je de kerstboom in 1 beweging opspuiten, start op het stokje en trek een lijn van meringue naar de hoek links onder. Tik daar zachtjes het bakpapier aan met de spuitmond zodat de meringue vast blijft zitten op die hoek. Ga weer omhoog met de spuitmond en begeleid de meringue naar de hoek rechtsonder.
Nu is de onderkant van de kerstboom gemaakt en ga je zigzaggend door naar boven, blijf je lijnen van de driehoek als basis gebruiken zodat de boom in een punt naar boven loopt.
Als je bovenaan bent gekomen stop dan met druk zetten zodat er geen meringue mee uit de spuitzak komt en trek de zak schuin omhoog zodat een puntige piek ontstaat.
Verschuif nu het bakpapier zodat je de op dezelfde manier het bakpapier helemaal kunt vullen met kerstbomen. Laat wel voldoende ruimte over tussen de kerstbomen zodat ze elkaar niet raken wanneer de meringue in de oven wat uitzet.
Als je bakplaat vol is kan het versieren van de kerstboom beginnen. Strooi of leg de sprinkels over de meringue, wacht hier niet te lang mee want anders droogt de meringue al wat op en blijft het niet meer zo goed plakken. Gebruik evt. een pinset wanneer je suikerparels mooi wilt verdelen over de boom.
Plaats de bakplaat in een oven van 50 graden Celsius en laat de boompje ong 50-60 minuten drogen, check na die tijd of de kerstboompjes makkelijk van het bakpapier loslaten dan zijn ze klaar. De binnenkant mag nog een beetje smeuïg blijven maar de buitenkant mag niet meer plakken.
Verpak de kerstboomlollies in een folie zakje en sluit af met een mooi strikje en je hebt originele kerstcadeautjes homebaked.
Ik wens je veel plezier tijdens het bakken van deze heerlijke kersttraktaties, geniet van de feestdagen!
Heel veel liefs,
Esther Cuevas
www.partysweets.nl
Reacties
Een reactie posten