Doorgaan naar hoofdcontent

Halloween Grafsteen koekdoosje met skelet fondanttopper

 



Wanneer je mij of mijn blog al langere tijd volgt dan weet je waarschijnlijk wel dat Halloween voor mij elk jaar weer de ultieme tijd is om mijn creatieve brein los te laten gaan. Sinds ik de organisatie van de Partycreeps Halloween optocht in Acht uit handen heb gegeven gaat mijn creativiteit vooral naar Halloween in de winkel en naar de trick or treat traktaties voor 31 oktober.

In de bakwinkel van Eindhoven krijg ik vaak de vraag of ik een uitsteker of bakvorm heb ik de vorm van een doodskist. Met deze vraag ben ik aan de slag gegaan en daar is het ontwerp van de "doodskist met skelet" Partystamp uit ontstaan. Deze is niet alleen als  debosser te gebruiken om een super echt lijkend skelet op fondant te drukken, waarbij het lijkt alsof het uit de zijn rustplaats breekt, maar je kunt de fondantstempel ook gebruiken als sjabloon om de vorm van een grafkist uit koekdeeg en biscuit / kapsel / taart te snijden waardoor een speciale bakvorm overbodig is, je kunt een plaatcake bakken bijvoorbeeld in de Wilton recipe right Oblong pan   Het voordeel hiervan is dat je deze bakvorm ook kunt gebruiken wanneer je aan de bak gaat om een lettertaart, brownie, cakerol, plaatcake enz te bakken en voor het storten van fudge, marshmallow of rocky road is deze ook ideaal.

Ook met deze Partystamp fondantstempel en sjabloon in 1 kun je veel verschillende soorten traktaties maken, in dit blog laat ik je zien hoe je koekdoosjes maakt die je met snoepjes kunt vullen. een super leuke traktatie als je kindje rond Halloween jarig is maar je kunt er ook een verrassingscadeau / cadeauverpakking van maken door geen snoepjes maar een klein cadeautje of geld in het doosje te stoppen.

Voor deze Halloween traktatie heb je de volgende ingrediënten nodig:

* Funcakes bakmix voor koekjes 
* Funcakes mix voor royal icing
* Fondant in je favoriete kleur, dit kan van Funcakes of van Smartflex dat maakt voor fondanttoppers niet zo veel uit aangezien het een klein oppervlakte is wat uitgerold moet worden. Voor het bekleden van taarten adviseer ik om Smartflex Velvet fondant te gebruiken aangezien je deze heel dun uit kunt rollen zonder dat het gaat scheuren. 

Bakbenodigdheden:
* uitrollatten / spacers ( dit zijn speciale linialen waarmee je zowel koekdeeg als fondant evenredig overal even dun uit kunt rollen)
* Bakpapier

WERKWIJZE:

* Bereid het koekdeeg volgens het recept, druk het plat, verpak het in vershoudfolie en laat deze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
* Haal het deeg uit de koelkast en leg op een vel bakpapier
* Leg de uitrollatten aan beide zijde langs de deegbol, plaats hier een vel bakpapier overheen zodat het deeg tijdens het uitrollen niet aan de roller blijft plakken.
* Rol het deeg uit totdat het overal even dik is als de uitrollat / spacers en verwijder het bovenste bakpapier.



* Leg de Partystamp met de gladde zijde op het koekdeeg en gebruik de koekstempel als sjabloon om de vorm van de doodskist uit te snijden. Snijd met de Sugarcraft knife langs de randen het overtollige deeg weg. 
 

Als de vorm is uitgesneden til je het makkelijkste de Partystamp met koekdeeg er nog aan van het bakpapier af, leg de stempel in je handpalm, haal het deeg rustig los van de stempel en plaats het koekdeeg op een met bakpapier bekleedde plaat.

Snijd op deze manier minimaal
 3 kisten uit. Meer mag ook om meerdere doosjes te maken of om het doosje hoger te maken zodat het doosje van koek hoger wordt en er meer ruimte ontstaat om iets in te stoppen.                            


Als je 3 grafkisten hebt uitgesneden gebruik je er 1 als bodem en 1 als deksel van de kist. De derde en evt. 4e zorgt er voor dat de kist hoger wordt en hiervan snijden we het binnenste gedeelte weg want dit wordt de holle ruimte om snoepjes of een cadeautje in te stoppen.

Snijdt met de sugar kraft knife ca 1 cm van de randen zodat de rand na het bakken stevig genoeg blijft om de deksel te dragen. Het binnenste van het koekje haal je er uit.


Plaats de plaat met uitgesneden koekdeeg minimaal 30 minuten in de koelkast zodat het deeg goed koud is wanneer het de oven in gaat. Dit voorkomt dat het deeg uit gaat lopen en zorgt er voor dat de koekjes hun mooie vorm behouden.

Verwarm de oven ondertussen voor. Als de koekjes lang genoeg zijn gekoeld plaats ze dan met het bakpapier op een bakplaat die op kamertemperatuur is. Wanneer je namelijk de plaat gebruikt die uit de koelkast komt zal de temperatuur in de oven heel snel dalen waardoor het ei in de koekjes niet snel genoeg gaat stollen maar de boter zacht wordt waardoor de koekjes uit gaan lopen. Zorg er dus voor dat de koekjes koud zijn maar de bakplaat op kamertemperatuur is!

Als de koekjes mooi goudbruin zijn gebakken dan laat je ze afkoelen op een koelrekje. 
* Mix ondertussen de royal icing stijf zodat een stevige lijm ontstaat waarmee de koekbodem en de koekrand(en) op elkaar vast gelijmd kunnen worden. Laat goed uitharden en leg vervolgens de snoepjes of cadeautjes in het doosje,




Het maken van de fondanttopper voor op de koek deksel: 

Nu gebruiken we dezelfde fondantstempel voor het maken van een taarttopper van fondant om de deksel van het koekdoosje te decoreren.
* Plaats de fondantstempel met de inkepingen omhoog op een anti slip matje zodat deze stil blijft liggen.   
 
Om een two toned / twee kleurige fondanttopper te maken wat momenteel een koekjestrend is om een detail er uit te laten springen heb ik een klein stukje witte Smartflex fondant bewaard en de rest heb ik roze gekleurd met de Fractal Colors poeder levensmiddelenkleurstof / dust. Deze kneed je door de fondant en wordt heel snel opgenomen door het fondant, het gaat ook niet plakken omdat er geen vocht inzit wat wel kan gebeuren als je een gel kleurstof of Colour mill op oliebasis gebruikt. Deze dust poederkleurstof is om dezelfde reden ook ideaal voor het kleuren van macarons en royal icing.  

* Plaats eerst het kleine stukje witte fondant op het skelet en druk een beetje aan. (Als je de topper in 1 dezelfde kleur wilt maken sla je deze stap over) 
* Leg een plak van de (roze gekleurde) fondant er boven op  

Rol de roze plak gelijkmatig uit over de fondantstempel zodat alle inkepingen van de debosser in de fondant worden gedrukt en de fondantlap helemaal over de stamp valt.



* Gebruik het sugarcraft knife om net als bij het koekdeeg het overtollige fondant weg te snijden.



Leg de stempel weer in de palm van je hand en haal de fondant voorzichtig van de stempel af zodat je ziet hoe mooi het effect is wat er in de fondant is afgedrukt.
De two toned roze topper wilde ik wat vriendelijker houden en daarom vond ik het niet nodig om nog meer details toe te voegen echter heb ik er ook een gemaakt die wat spannender is voor de echte Halloween freaks zoals je hieronder kunt zien:


Hier heb ik de letters RIP toegevoegd met behulp van de Sweetstamp by Amy Cakes Vanilla stempelset, dit is een complete set met losse letters van het alphabet die je in de juiste volgorde op de fondant legt en het vervolgens in de fondant drukt met een pick up pad waar de letters aan vast blijven plakken zodat ze direct uit het fondant worden getild. 

De details van het skelet en de RIP heb ik ingekleurd met de zwarte Calligra food brush eetbare stift van Fractal Colors welke ik met een kwast heb uitgevaagd. 
Vervolgens heb ik met Terra brown dust coloring van Fractal Colors de fondanttopper gedust om het ouder te laten lijken. 
Hieronder zie je ook nog een koektopper die ik uit bruine fondant heb gemaakt en met de zwarte stift heb bewerkt. Er zijn ontzettend veel variaties mogelijk, laat vooral de jouwe aan ons zien door Partysweets.nl te taggen in je posts op social media!

   


Als je de fondanttopper naar wens is gedecoreerd plak je deze weer met royal icing vast op de deksel van het koekdoosje welke je los op het doosje kunt leggen maar als je er een smashbox van wilt maken dan kun je ook de deksel vastlijmen met royal icing zodat de ontvanger het doosje kapot dient te smashen met een houten hamertje om bij het cadeautje te komen. 




Naast koekdoosjes is de Partystamp debosser & sjabloon in 1 ook te gebruiken om platte koekjes te maken en om 1-persoonstaartjes te maken, deze zijn een geweldige traktatie & eye catcher als je een Halloween thema feest organiseert of je bent uitgenodigd en wilt iets origineels & lekkers meenemen.

Bak hiervoor een lekkere luchtige plaat biscuit met de biscuit de luxe bakmix van Funcakes. Snijd de vorm van de grafkist uit de plaatbiscuit, gebruik de Partystamp hierbij als sjabloon

Vul de taart naar wens, ik gebruikte een laagje enchanted cream waarover ik oreo crumbs heb gestrooid maar je kunt ook kiezen voor een bavarois, botercreme evt op smaak gebracht met de Fractal poeder smaakstof, deze is anti Allergeen zodat iemand met bijvoorbeeld een noten allergie toch een taart kan eten met een heerlijke notensmaak (walnoten, amandel of hazelnoot)


* Smeer de taart af en leg de fondanttopper op de taart, werk mooi strak af met een paletmes en druk oreo kruimels langs de rand van de taart en strooi ook wat langs de taart zodat het net lijkt alsof de kist uit de grond komt en het skelet uit de kist breekt om te gaan spoken met Halloween!



Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om lekker aan de bak te gaan voor de trick or treats waarmee je alle Halloween liefhebbers mee kunt verrassen!

Ben je op zoek naar nog meer Halloween bakspullen en taartdecoraties? Neem dan eens een kijkje in onze webshop of kom g(ri)ezelig langs in dé bakwinkel van Eindhoven, we zijn 3 dagdelen geopend om rond te komen snuffelen en / of online bestellingen af te komen halen. Hier vind je onze actuele openingstijden

* Voor 12.00 uur besteld via Ideal wordt nog dezelfde werkdag verstuurd
* Gratis verzending vanaf € 75,00

Het is nog een maand maar ik wens je alvast een HAPPY HALLOWEEN!


Veel liefs Esther Cuevas












































Reacties

Populaire posts van deze blog

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited