Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe maak je een Cijfer Taart / Nummer taart


 

Zo maak je een Cijfertaart / Numbercake

Wordt je dochter 21, zijn je ouders 25 jaar getrouwd of bestaat je bedrijf 16 jaar? Met een cijfertaart zet je die mooie jaren extra in de spotlights!

In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een mooie cijfertaart maakt zoals op de foto hierboven. Deze taart heb ik onlangs samen met mijn oudste dochter gemaakt voor haar verjaardag. Waar het tot nu toe ieder jaar een verrassing voor mijn beide dochters was hoe hun verjaardagstaart er uit zou komen te zien hebben we deze traditie dit jaar verbroken en zijn we samen aan de slag gegaan. 

Allereerst hebben we ervoor gezorgd dat de decoraties klaar stonden. Macarons gemaakt met de mix voor macarons maar je kunt uiteraard ook kant en klare macarons gebruiken. De roosjes afgeknipt en in een flower pick gestoken zodat de steeltjes niet in aanraking komen met de taart. De diamond hearts en mini chocolade reepjes zijn gemaakt mbv de BWB chocolade mallen. Funcakes decomelts smelten. Dit kan au bain marie of in de magnetron op een lage stand en met tussenpozen goed doorroeren om verbranding te voorkomen. Voor de roze exemplaren hebben we Colour Mill Hot pink toegevoegd.

Colour Mill kleurstof op olie basis is super goed geschikt voor het kleuren van chocolade. Het is op oliebasis en de pigmenten zorgen voor een diep egale kleuring. Ook geschikt voor o.a. fondant, botercreme en biscuit. Let op de pigmenten kleuren nog uren door, waar het in het begin nog wat lichtjes of flets lijkt zal het een paar uurtjes later een mooie diepe kleur hebben. Voeg dus niet te veel in eens toe dit is echt niet nodig!
   
De decoratie op een cijfertaart zorgt voor de personal touch. Als je voor iemand anders een taart gaat maken vraag dan naar de favoriete kleur, lievelings fruit en snoepgoed en ga dan een mooie collectie maken. Met de PartyStamp outbossers voeg je gemakkelijk een leuke boodschap, logo of afbeelding toe.

PartyStamp Outbossers:

Met deze fondantstempels druk je mooie teksten of afbeeldingen in fondant welke je dan uit kunt steken en op de cijfertaart kunt leggen. 

Werkwijze :  
Plaats de stempel op een antislipmatje met de tekst in spiegelbeeld omhoog. 
Kneed een bal fondant goed door zodat deze soepel is. druk de bal plat en plaats op de stempel. Rol er met een rolstok enkele keren overheen zodat de fondant in de inkepingen wordt geperst.
Draai de stempel met fondant om en haal de stempel van de fondant af om het resultaat te kunnen zien.
Steek met een uitsteker de gewenst vorm uit en leg de onderkant van de fondantplaque op een dun laagje poedersuiker om te voorkomen dat het vast blijft plakken aan het werkblad en laat het vervolgens eerst uitharden zodat het zijn vorm behoudt als het op de taart wordt geplaatst. Je kunt de tekst of afbeeldingen wat extra accentueren met eetbare verf van SweetSticks.

Bekijk hier ons gehele fondantstempel assortiment in de webshop van Partysweets. Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerde stempel door ons te laten maken. Meer info lees je hier.

Aan de Bak:

Wanneer alle decoraties klaar liggen kun je aan de bak met de basis van de taart. Je kunt hiervoor gebruik maken van bijv. Biscuit mix, chocolade biscuit mix en mix voor Red Velvet cake.
 
Om een plaattaart te maken is de Wilton Oblong bakvorm met een afmeting van 33 x 22,8 en 5,08 cm hoog ideaal. Deze is wordt ook veel gebruikt om brownies te maken.

Spray de bakvorm in met Bake Release of smeer in met gesmolten boter en een kwastje.

Leg in het midden van de vorm een strook bakpapier, dit zorgt er voor dat de taart na het bakken heel makkelijk uit de vorm te halen is zonder dat het breekt of scheurt.

Maak de bakmix klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vul de bakvorm voor 2/3 deel met het beslag en bak af volgens de verpakking.







Print de nummers die je wilt gaan maken in de gewenste maat uit op papier en knip deze uit






Als de basis is afgebakken. Prik voor je het uit de oven haalt met een sate prikker in het midden van de vorm om te kijken of er geen deeg meer aan blijft plakken dat betekend dat de taart helemaal gaar is. Haal de vorm uit de oven en laat 2 minuten afkoelen. (Hierdoor slinkt de taart een klein beetje en komt het gemakkelijker uit de vorm).
Plaats de bakvorm op zijn kop op een rooster en haal de bakvorm er af,



Het bakpapier ligt nu bovenop.
Trek het bakpapier voorzichtig van de taartbasis af en laat geheel afkoelen.

Indien je een dubbel getal wilt maken dien je op dezelfde wijze nog een tweede basis te maken. Plaats de uitgeknipte cijfers van papier op de basis en snijd deze uit. Tip: Plaats de cijfers niet in het midden van de taart zodat je een mooi recht afsnijdsel overhoud waar je nog mini taartjes uit kunt snijden echter plaats het niet precies op de rand maar snijd de korst van de taart zodat alle zijden hetzelfde ogen. ( niet 1 zijde waar de korst nog op zit terwijl bij de andere zijden de luchtige binnenkant van de taart zichtbaar is.








Nu het getal is uitgesneden en aan alle zijden de binnenkant zichtbaar is snijdt je deze in twee lagen om de taart te kunnen vullen. Dit gaat het fijnste met een taartzaag zoals op onderstaande foto. Hierbij kun je het zaagje op de gewenste hoogte instellen en wordt de taart in twee mooie gelijken lagen gesneden. Het is echter ook mogelijk om het met een (kartel)mes te doen. Plaats dan voorzichtig 1 hand boven op de taart om deze op zijn plaatst te houden tijdens het snijden maar zet alleen druk met de hand waarin je het mes vast hebt.



Til de bovenste laag op en leg deze even apart zodat de vulling kan worden aangebracht.



Besprenkel de onderste laag eventueel met Sweet Freedom syrup of breng een dun laagje jam aan, zorg echter wel je 1 cm van de buitenranden leeg laat zodat je het niet ziet zitten.









Nu is het tijd om de vulling klaar te maken. Deze wordt in toefjes aangebracht zowel in als bovenop de taart. Hiervoor kun je net als ons gebruik maken van enchanted cream, deze is super wit van kleur en lekker luchtig van smaak echter laat dan bij de bereiding een gedeelte van het vocht achterwege zodat de cream net wat steviger is. Op 1 recept geen 200 ml maar 150 ml vocht toevoegen. Ook banketbakkersroom en Creme Suisse zijn heerlijk en goed geschikt om toefjes te spuiten. Zie voor de bereidingswijze de verpakking. Vul een spuitzak met grote spuitmond ( bijv. #2A, #1M) met de vulling en spuit als eerste de buitenrand vol met kleine toefjes om vervolgens naar binnen toe de gehele taart in te kleuren. 


Plaats vervolgens het bovenste gedeelte van de taart bovenop de laag vulling en herhaal dit evt. bij de andere cijfertaart. 





Dit proces herhaal je bij de bovenzijde van de taart zodat ook deze helemaal is opgevuld met kleine toefjes.



En dan kan het versieren pas echt beginnen! Plaats eerst de grootste decoraties op de taart.



Indien je chocolade decoraties gebruikt adviseer ik je om handschoentjes te dragen zodat er geen vingerafdrukken op je creaties komen en de chocolade niet zo snel smelt. Als het erg warm is, is het verstandig om de taart eerst even in de koelkast te plaatsen zodat de vulling die je hebt gebruikt steviger wordt en de decoraties er niet van af glijden.

Laat vooral je creativiteit de vrije loop en maak er een mooi kunstwerk van! 



Ik kijk er naar uit om ook jou creatie te zien, vergeet je Partysweets.nl niet te taggen zodat ik het niet kan missen?! Thanks & Enjoy Baking




  

 please tag us in your creation on:

                                                                                                                                                    
    Instagram    &   Facebook





Reacties

Populaire posts van deze blog

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited