Doorgaan naar hoofdcontent

Kerst Special 2021 Deel 2 -> Kerst Koekjes


 

Uitgave 2 

Waar deel 1 van onze Kerst Special boordevol stond met informatie en inspiratie over chocolade staat dit deel helemaal in het teken van Kerst koekjes. Door op de rode teksten te klikken wordt je automatisch doorgestuurd naar het betreffende artikel in onze webshop. Dit maakt bestellen sneller en gemakkelijker maar het is bovendien mogelijk om een verlanglijstje te maken. Als je een account hebt aangemaakt op de site heb je namelijk de mogelijkheid om een artikel te bewaren voor later door op het hartje te klikken. Hierdoor onstaat een overzichtelijk lijstje wat je gemakkelijk over kunt nemen wanneer je bijv. lootjes hebt getrokken voor de feestdagen.


Let's meet Gingy 

Als je Partysweets.nl volgt op Instagram e/o Facebook dan weet je vast al dat Gingy ons mascotte Bakkertje is die tot na de feestdagen in onze etalage verblijft. Via onze social media kanalen laat Gingy zien wat er allemaal gebakken wordt en geeft hij recepten & bereidingswijze prijs. 


Op de rechterfoto laat hij vol trots de home made kerstkoekjes zien welke zijn gedecoreerd met een fondant topper gemaakt met de PartyStamp outbossers / fondant stempels. Hierover vertellen we vol trots graag iets meer.
Door het enorme succes van het SweetStamp assortiment, de fondant lettersets, nummer sets, elementsets, de outbossers en de embossers waarmee je prachtige teksten en afbeeldingen in fondant en American buttercream kunt stempelen hebben we enkele weken geleden het SweetStamp outbossers assortiment aangevuld met onze eigen ontwerpen Partystamp outbossers om zo ook Nederlandse ontwerpen te kunnen maken. De sinterklaas outbossers en de nederlandstalige verjaardagsstempels zijn dan ook een enorme hit.  Op de foto hierboven heeft Gingy de Cutie kerstboom, het gingerbread meisje, en de Nederlandstalige nieuwjaarstempels gebruikt met de teksten "Een knallend uiteinde en een gezond nieuwjaar" & een bruisend & sprankelend nieuwjaar.

Werkwijze fondantstempel:

Er zijn diverse methoden om de outbossers te gebruiken, we noemen er 3:

1.Rol een lapje fondant uit, leg de stempel op de fondant en druk goed aan, rol er vervolgens met een rolstok overheen zodat de fondant in de inkepingen wordt geperst. Til de stempel op om het resultaat te zien. Klik hier om een instructie video te zien van deze methode

2. Leg een uitgerold lapje fondant op de stempel en rol er vervolgens met een roller over heen zodat de fondant in de insparingen van de stempel wordt gedrukt en de afbeelding en of tekst op de fondant komt te liggen

3. De two tone techniek:  Bij deze techniek worden verschillende kleuren fondant gebruikt om de inkepingen van de fondantstempel te vullen, druk hiervoor een bolletje fondant in de tekst of afbeelding, druk het goed aan door er met een roller overheen te rollen, verwijder overtollig fondant met een scraper.  Rol vervolgens een andere kleur fondant uit, plaats de stempel hier boven op en rol er  weer met een rolstok overheen zodat de twee kleuren fondant op elkaar hechten. Til de stempel op en zie het kleurrijke resultaat. Deze techniek is gebruikt de cutie kerstboom stempel hier rechtsonder op de foto.

Test zelf uit welke methode jij het fijnste vind, allemaal geven zij een super mooi resultaat. 

Vervolgens ga je de topper uitsteken met een koekuitsteker  naar wens. De ronde uitsteker van 6,5 cm is ideaal om een topper te maken waarmee een standaard cupcake geheel kan worden bekleed ook is dit formaat ideaal op koekjes en als topper op de zijkant van een taart. Vaak wordt er dan nog een lijstje omheen gespoten toefjes gekleurde botercreme. 

Sweet Sticks edible Art Paint.

Om fondanttoppers te verven of wat extra kleuraccenten te geven is de edible art paint van SweetSticks ideaal. Deze is verkrijgbaar in 3 varianten: 

* Wateractivated paint: Dit is perfect dekkende waterverf. Wrijf met een in water gedipt penseel over de verf heen zodat de verf vloeibaar wordt en breng het vervolgens aan. Deze verf is verkrijgbaar in losse kleuren en als pallette met 5 verschillende kleuren ( verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar). Deze verf is ideaal voor het (Halal) verven op fondant, royal icing, macarons en uitgeharde botercreme.

* Edible art Paint: Dit zijn flesjes met kant en klare eetbare verf in diverse (metallic) kleuren. Schudden van het flesje is het enigste wat je hoeft te doen om het vervolgens met een penseel aan te brengen op fondant, uitgeharde botercreme, royal icing, macarons enz enz. 

* (Metallic) Lustre Dust: De lustre dust van SweetSticks is verkrijgbaar in vele kleuren zowel metallic als matte kleuren. Deze kleurpoeders kunnen droog worden aangebracht met een lustre dust pompje of kwast maar ze kunnen ook worden aangelengd met rejuvenator waardoor een verf ontstaat welke als voordeel heeft dat het sneller droogt dan een verf op waterbasis doordat alcohol in de rejuvenator vervliegt. Naast het uitgebreide kleurenpallet van SweetSticks hebben we ook nog de prachtige kleuren Lustre dust van  Faye Cahil. Lustre dust kan gebruikt worden op chocolade, fondant, royal icing, macarons en uitgeharde botercreme.

Op de foto linksonder zie je de candy cane outbosser welke is geverfd met de water activated paint in de kleur burned bronze. 


Het is ook mogelijk om een PartyStamp te bestellen van je eigen ontwerp, bijv. met een bedrijfslogo of de naam van de jarige of van een bruidspaar. Voor meer informatie hierover kun je een mail sturen naar info@partysweets.nl

Mijn favoriete Koekjes recept:

In onze winkel vind je de Funcakes mix voor koekjes en de Gingerbread mix, met beide bak je heerlijke koekjes.

Het is bij het bakken van koekjes van belang dat de koekjes na het uitsteken eerst opnieuw gekoeld worden alvorens je ze gaat afbakken. Houdt hierbij ook  rekening met de temperatuur in de voorverwarmde oven. Plaats geen koude bakplaat in de oven want hierdoor verliest de oven zijn warmte.  

In mijn favoriete koekjes recept vervang ik kristalsuiker door Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar. Dit heeft twee belangrijke voordelen: poedersuiker heeft een hele fijne structuur zonder suikerkristallen én het koekdeeg krijgt direct een heerlijke extra smaak. Je kunt elke smaak Sugar and Crumbs icing sugar gebruiken echter mijn voorkeur voor kerstkoekjes gaat uit naar de Pumpkin Spices, Gingerbread en de rum raisin

Recept:

250 gram ongezouten roomboter op kamer temperatuur
160 gram Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar, smaak naar keuze
   1 ei
450 gram fijne bloem
    een snufje zout

Bereiding van het koekdeeg:

Meng de roomboter, Sugar and Crumbs icing sugar en het ei in de mixer met een deeghaak tot een romige massa, schraap met een spatel de bodem van de mix kom schoon zodat alle boter goed vermengd wordt met de suiker. Mix niet te lang om te voorkomen dat er teveel lucht in het deeg komt waardoor je luchtbelletjes in je koekjes kunt krijgen tijdens het bakken.

Zet de mixer op een lage stand en voeg lepel voor lepel de bloem en het zout toe. Maak evt. een schone theedoek vochtig en hang deze over de mixer heen om verstuiving te voorkomen. Blijf rustig mengen tot een mooi glad en samenhangend deeg ontstaat.

Haal het deeg uit de mixkom en kneed nog eens met de hand door en druk het plat, verpak het vervolgens luchtdicht in vershoudfolie en plaats het in de koelkast om te rusten voor ten minste 1 uur (liever langer)

Het deeg blijft ongebakken in de koelkast houdbaar tot aan de houdbaarheidsdatum van de eieren. Het is dus niet nodig om alles in 1 keer op te bakken. Koekdeeg kan ook worden ingevroren en blijft zo 3 maanden houdbaar. Ook uitgestoken ongebakken koekjes kunnen worden ingevroren waardoor je altijd in een handomdraai koekjes af kunt bakken bij onverwachts bezoek of wanneer je spontaan zin hebt om koekjes te decoreren.

Nu heb je dus het deeg klaar en kan de echte pret gaan beginnen!
Dit recept is ideaal voor het uitsteken van koekjes welke je na het bakken kunt icen met royal icing of bekleden met fondant. Nu dus snel op zoek naar je favoriete kerst uitstekers.


De notenkraker is deze kerst populairder dan ooit, in elke winkel met kerstdecoratie duikt hij in alle formaten en kleuren op. Wilton heeft dit jaar een the nutcracker cookie stamp set uitgebracht. De set bevat  naast de rode stempel uitsteker ook nog 3 uitstekers in de vorm van een candy cane, cadeautje en snoepje, 4 spuitmondjes en 4 spuitzakken om de koekjes te decoreren met royal icing. Zelf heb ik de notenkraker koek bekleed met fondant door dezelfde stempel uitsteker te gebruik i.c.m. een uitgerolde lap fondant. Vervolgens heb ik deze geverfd met copper lustre dust en zwarte edible art paint. De notenkraker hangt te shinen in onze kerstboom!   

Klik hier om naar de instructie video te gaan van dit nutcracker koekje.



Ook de Wilton 3D cookie cutter tree is een super leuke uitsteker waar je vele kanten mee op kunt. Deze koekuitsteker set bestaat uit twee uitstekers met inkepingen waardoor de koekjes na het bakken in elkaar geschoven kunnen worden waardoor de kerstboom stevig rechtop blijft staan. De boom heeft dan een hoogte van ca 8 cm waardoor het super leuk is om er een echte kerstboom van te maken door deze te icen met royal icing, breng bijv. een mooie sneeuwdrip aan en versier de boom met slingers en kerstballen door Sprinkels en eetbare parels op te plakken met een drupje royal icing.

Op de foto rechtsonder is de kerstboom te zien naast het speculaashuisje. Het huisje is helemaal eetbaar, de muren zijn gemaakt van Smartflex fondant waarbij met de stenen structuur chocolade mat van porto Forma de baksteen structuur is aangebracht. Je kunt bij deze mat ook chocolade /  ganache gebruiken maar omdat het huisje in de etalage geplaatst werd was chocolade wegens smelten in de zon geen optie en hebben we een plak fondant uitgerold, de mat hier op gelegd en er met een roller overheen gerold. 

Deze structuurmatten zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en zijn de ideale manier om van je taart een pronkstuk te maken  door deze te bekleden met chocolade zie rechtse foto. Voor werkwijze klik op de foto

Gingerbread house
Origami Moderna Textuur mat



















Master Elite poeder kleurstof:

Het dak van het huisje is opgespoten met royal icing in 2 tinten roze. Hiervoor heb ik Master Elite poeder kleurstof gebruikt in de kleuren Sugar rose en Hot pink. Deze kleurstof is enorm geconcentreerd, je hebt echt heel weinig nodig om een prachtige kleur te krijgen. Het tweede voordeel van deze kleurstof is dat het de royal icing niet verdund waardoor je consistentie niet wordt beïnvloed. Hierdoor is deze Master Elite ook perfect om te gebruiken in je macaron recept. Op deze pagina vind je trouwens alles wat je nodig hebt om macarons te maken. Met de Paisley mix voor macarons lukt het iedereen, je 
hoeft slechts een heel klein beetje water toe te voegen. 
 
Verder is het huisje voorzien van raampjes en een deur gemaakt van eetbare parels in verschillende kleuren en afmetingen. Happy Sprinkles zijn door hun mooie glans een echte eye cather, daarnaast zijn ze gemaakt van heerlijke chocolade en zijn daardoor niet hard.  


Tijdens de kerstkoekjes workshop, gegeven door Nathalie Wijdekop van I-koekie worden onderstaande  prachtige koekjes gemaakt. Hierbij is ook gebruik gemaakt van Master elite poeder kleurstof.


Koekjes bakken m.b.v. silicone mallen van Karen Davies

Ik heb er vorig jaar al een blog over gemaakt maar dit jaar heeft Karen Davies weer zo'n leuke nieuwe kerst koekjes silicone mal gelanceerd dat ik het niet kon laten om deze ook weer uit te testen. Het is een mal met  verschillende vrolijke kerstmokken, de ideale afmeting om bij een heerlijk kopje thee te serveren maar verpakt in een foliezakje met wat sprinkles en een satijnen strikje ook super leuk om in de kerstboom te hangen. Hiervoor is een ander koekdeeg nodig wat je in de met bloem bestuifde mal kunt drukken om het  vervolgens uit de mal te halen, koelen en af te bakken. Het recept en de werkwijze kun je in het blog  kerstkoekjes maken m.b.v. siliconen mallen lezen.





Oreo Koekjes


Ken je onze oreo chocolade mallen al? Deze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en thema's maar ook in gladde uitvoering ( zonder opdruk ) Deze zijn ideaal om je eigen (kerst)ontwerp te maken zoals de sneeuwpop op onderstaande foto.


Je vult de mal met een laagje getempreerde chocolade of gesmolten decomelts, legt vervolgens een oreo koekje in het midden en vult de mal af met de chocolade. Uit laten harden in de koelkast. De koekjes komen heel gemakkelijk uit de mal waarna het decoreren kan gaan beginnen.


NIEUW!!!

Build Your Own OREO Cookie train, house & Barbie Camper





Deze complete build your own cookie kits van Oreo en Barbie komen exclusief  uit Amerika en zijn een super leuke variatie voor de kids op het traditionele gingerbread huis. De sets bevatten alles wat je nodig hebt om je eigen Barbie camper of Oreo huis / trein te bouwen en decoreren. Ze worden op 1 december 2021 verwacht en zijn vanaf vandaag te pre orderen. De voorraad is beperkt dus wacht niet te lang als je iemand met Sinterklaas of Kerst wilt verrassen met een origineel & Exclusief cadeau.



Eetbare Cookie dough

Vind jij koekjesdeeg eigenlijk lekkerder voordat het gebakken is? Via deze link kom je op ons TikTok account waar we je laten zien hoe je een lekkere cookie dough kunt maken zonder ei zodat het veilig is om zo op te snoepen, te verwerken in ijs of om er een dessert of chocolade truffels van te maken. 
We plaatsen regelmatig instructie filmpjes op TikTok. Volg je ons account nog niet doe dit dan snel zodat je een melding krijgt zodra er een nieuw filmpje is gepost. Geef je ons ook een duimpje omhoog daar worden we vrolijk van ;-)


Funfetti Koekjes

Met onze bakvaste sprinkels, ookwel Amerikaanse jimmies genoemd, maak je vrolijke funfetti koekjes. Mix de sprinkels door het deeg heen, rol uit en steek leuke vormpjes uit. De sprinkels behouden hun kleur ook tijdens het bakken en geven een super gezellig effect. Naast de regenboog mix verwachten we vanaf 1 december ook de kerstmix (rode, groene en witte sprinkles) te kunnen leveren. Je kunt deze ook gebruiken in biscuit, cupcakes, donuts en pannekoekebeslag. 


Tips & Tricks:

Heb je koekjes gedecoreerd met royal icing en heb je nog royal icing overgehouden? Deze blijft, luchtdicht verpakt heel lang goed, roer het even goed door en het is weer klaar voor gebruik. Zelf zorg ik tijdens de feestdagen altijd dat ik een bakje in de koelkast heb staan het komt altijd van pas om een traktatie te decoreren. Je kunt ook van te voren mooie decoraties spuiten met de transfer techniek. Zoek op google een leuk transfer patroon op en print deze uit. Schuif het vel in een transparant plastic insteekhoes. Vul een spuitzak van 30 cm met een spuitmondje 1 of 1,5 en trek de lijntjes over. Vul de tekening vervolgens door deze vol te laten vloeien met dezelfde kleur royal icing. Laat de eerste laag goed drogen aan de lucht of in een oven van 70 -80 graden en breng evt een volgende laag toe. Nadat de figuurtjes helemaal zijn uitgehard kunnen ze heel eenvoudig van de plastic sheet worden afgehaald om op je traktatie te leggen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld ook rode neuzen maken die je vervolgens met een druppeltje royal icing op je Rudolph koekje plakt.


  

Voor zover het tweede deel van onze kerst special, ik hoop dat je leuke ideeën hebt opgedaan. Koekjes mogen eigenlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen, in de kerstboom, op tafel of als kerstcadeau verpakt in een van onze mooie verpakkingen. Het voordeel van koekjes is dat ze al enige tijd van te voren gemaakt kunnen worden. Luchtdicht verpakt blijven ze weken lekker. 

Vergeet je partysweets.nl niet te taggen als je creaties post op FB en Instagram?  Het blijft super leuk om jullie creaties op deze manier terug te kunnen zien en we reposten ze in ons verhaal wat jou weer extra volgers op kan leveren.

Binnenkort verschijnt deel 3 van deze kerstspecial, heb je ideeën of wil je graag wat meer info over een bepaald artikel uit de kerstcollectie? Laat het ons weten dan kunnen we er wellicht een onderwerp aan wijden. Je kunt dit doen door een reactie onder dit blog te plaatsen.  

Veel bakplezier gewenst, 

veel liefs Esther

xxx

Volg Partysweet.nl op Facebook, Instagram, Pinterest en Tik Tok











































Reacties

Populaire posts van deze blog

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

KOEKJES STENCILLEN

KOEKJES BAKKEN IN DE VAKANTIE Hier in het zuiden is de herfstvakantie begonnen. Misschien lees je dit blog terwijl je ergens ver weg in het zonnetje ligt... dan wil ik je even vooraf waarschuwen.... Er zit een kans in dat je last krijgt van acute heimwee naar je oven 😝 Mocht je niet op vakantie gaan maar een hele week de kinderen thuis hebben die door het weer geen zin hebben om naar buiten te gaan en zich kapot vervelen.... BOF JIJ EVEN !!! Want dan kun je direct met ze aan de slag! HALLOWEEN KOEKJES Zelf ben ik al jaren helemaal gek op Halloween, de herfstvakantie stond dan ook altijd in het teken van knutselen en freubelen in dat thema. Tien jaar geleden heb ik in een gekke bui mijn dochters, 2 neefjes en een nichtje geschminkt en zijn ze bij de buren langs de deur gegaan voor trick or treat. Dat was zo goed bevallen dat ze het jaar daarop een paar vriendjes meenamen en het jaar daarop vriendjes van vriendjes enz. Dat was het begin van PartyCREEPS@Acht waa