Deel 1 Kerst Chocolade traktaties
Om jou te inspireren voor de komende feestdagen posten wij dit jaar een aantal "Kerst Special" Blogs boordevol ideeën, recepten, tips & tricks, product informatie en foto voorbeelden om je te informeren voor de komende feestdagen. Door op de rood gekleurde linkjes te klikken vind je alle gebruikte materialen en ingrediënten direct in onze webshop. Je kunt zo je favoriete artikelen makkelijk in je winkelwagen plaatsen om een bestelling te plaatsen of je kunt een verlanglijstje maken als je een account hebt aangemaakt door op het hartje, bewaren voor later, te klikken. Dit is ideaal om je verlanglijstje met cadeautips te maken wanneer je lootjes hebt getrokken voor sinterklaas en / of kerstmis.
Dit jaar is ons kerstassortiment nog uitgebreider dan vorige jaren omdat we merken dat iedereen nog meer dan anders uitkijkt naar de heerlijke gezellige feestdagen. Het feit dat alle workshops Royal icing Kerst koekjes binnen 1 dag bijna helemaal waren uitverkocht (slechts enkele vrije plaatsen beschikbaar) bevestigd ons vermoeden, er gaat dit jaar nog meer uitgepakt worden om elkaar met lekkere traktaties te verrassen.
In dit eerste gedeelte van de Kerst Special gaan we het hebben over chocolade kerst traktaties
Chocolade mallen:
Met kerst chocolade mallen kun je de mooiste traktaties maken, denk aan kerstboomversiering, cupcake en taarttoppers maar door de chocolaatjes te verpakken in een mooie cadeau verpakking maak je ook super originele kerstcadeautjes. Ook in een kerst sweetbox mag chocolade uiteraard niet ontbreken.
In ons assortiment vind je naast de reguliere chocolade mallen en hitte bestendige mallen nu ook de BWB 3 componenten chocolade mallen uit Brazilië. Deze mallen bestaan uit 3 delen:
Deel 1 is de mal waar de chocolade in wordt gegoten, met een streepje staat aangegeven tot hoever het gevuld moet worden. Hierdoor heb je veel minder chocolade nodig en krijg je mooie strakke creaties.
Deel 2 is een silicone inlegger die je op de chocolade legt, deze zorgt ervoor dat het wordt afgesloten.
Deel 3 Leg je vervolgens op de silicone inlegger zodat de chocolade wordt verdeeld door de hele mal, draai het geheel om en zet het zo in de koelkast of vriezer tot het voldoende is uitgehard en de chocolade traktatie heel eenvoudig uit de mal loslaat.
In deze instructie video laten we zien hoe we met de 3-delige chocolade mal de smash beertjes maken uit de sweetbox op bovenstaande foto.
Het assortiment wordt nog steeds verder uitgebreid, neem een kijkje en ontdek dat je hiermee niet alleen mooie creaties maakt maar dat ze ook perfect zijn voor een heerlijk dessert doordat de chocolade creaties namelijk hol zijn kunnen deze gevuld worden met allerlei soorten vullingen. (Hierover meer in een volgend deel van de Kerst Special)
Colour Mill
De Colour mill kleurstoffen zijn perfect voor het kleuren van chocolade, deco melts en botercreme omdat ze op olie basis zijn. Ze bevatten pigmenten welke dekkend zijn waardoor je er niet doorheen kunt kijken. Wanneer je je botercrème met Colour Mill kleurt en in lagen aanbrengt, zie je de kleur eronder niet. Met Colour Mill kun je daardoor prachtige structuurlagen creëren zonder ongewenste vermenging van de verschillende kleuren. Het is als schilderen... maar dan met botercrèmeDaarbij zijn pigmenten ook uv-bestendig, waardoor ze niet vervagen in de zon.
Het is simpel, wat gebeurt er als je water en olie mengt? Inderdaad zij stoten elkaar af en scheiden van elkaar. Wat gebruik je graag bij het bakken & bakken? Precies boter, vet en olie.... dus waarom zouden we een gelkleuring op waterbasis gebruiken bij het bakken? Colour Mill is gemaakt met olie en hierdoor mengt het geweldig met je botercrème, chocolade, fondant, gumpaste ganache, cacaoboter, cakebeslag en meer.
Tips & Tricks:
Er gaat natuurlijk niets boven de smaak van de Belgische kwaliteit Callebaut chocolade smelt callets maar met decomelts werken heeft zeker zijn voordelen qua snelheid en gemak. Zelf gebruik ik een chocolade smelter om de candymelts te smelten, dit is makkelijk, snel en voorkomt verbranding. Voor de smaak voeg ik enkele druppeltjes LorAnn smaakstof toe om er een heerlijke traktatie van te maken.
Tijdens de feestdagen zijn de volgende smaken mijn favoriet: pepermunt, chocolade hazelnoot, Oreo , Praline and cream en Amaretto. Deze smaakstof is sterk geconcentreerd waardoor slechts 2-3 druppels nodig zijn om de decomelts (maar het is ook geschikt voor o.a. botercreme & fondant) een rijke smaak te geven. Het gebruik van de LorAnn droppers maakt doseren makkelijk en voorkomt dat je per ongeluk teveel toevoegt.
Rocky Road Recept
Ingrediënten:
250 gr roomboter
400 gr Callebaut callets puur
100 ml Sweet Freedom choc shot of siroop smaak naar wens
1 verpakking Rocky road vulling Deze mix is evt. te vervangen door een mix van biscuit koekjes, oreo's, micro marshmallows, stukjes noot, caramel, gedroogd fruit enz enzBenodigdheden:
bakvorm ca 20-25 cm, steelpan, bakpapier, Bake release spray
Bereiding:
*Spray de bakvorm in met de bake release spray, bekleed de bodem van de bakvorm met een strook bakpapier zodat de rocky road makkelijk uit de vorm getild kan worden zonder te breken.
* Smelt de boter en de chocolade en de Sweet Freedom au bain marie door een hitte bestendige kom in een pan met water op het vuur te zetten. Zorg dat er geen water bij de chocolade komt.
* Haal de kom uit het hete water en voeg de rocky road vulling toe. Roer goed door zodat alle stukjes vulling door het chocolade mengsel wordt opgenomen en aan elkaar plakt.
* Doe het rocky road mengsel in de bakvorm en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Tips & Tricks:
* Gebruik (mini) baking cups om het rocky road mengsel in te gieten zodat je direct 1 persoons ro(ad)tsjes
* Gebruik rode, groene en of witte decomelts en trek mbv sweetliners strepen over de uitgeharde rocky road en strooi er gezellige kerstsprinkels overheen voor een extra kerst effect.
Hot Chocolate Bombs Recept
Yesss het seizoen van de hot chocolate bombs is weer aangebroken, buiten wordt het kouder en binnen maken we het gezellig, ik hou ervan! Wie geniet er nu niet van een heerlijke warme chocolademelk?! Maar met deze hot chocolate bombs wordt het helemaal een feestje. Deze chocolade ballen zijn gevuld met cacaopoeder, sweet Freedom choc shot, micro marshmallows en sprinkels. Je legt de bal in een mok en giet hier vervolgens warme melk overheen zodat de chocolade smelt en de marshmallows en sprinkles boven komen drijven. Een lust voor het oog en de warme chocolade melk in combinatie met Sweet Freedom choc shot zorgt bovendien voor een heerlijke smaaksensatie!
Bovenstaande hot choc bombs zijn gemaakt met de 3 componenten chocolade mallen waar we het al eerder over hadden. De semisphera mallen zijn er in verschillende formaten ( ook te gebruiken om chocolade parels en ballen te maken) en dan hebben we nog de keuze uit de gladde uitvoering en de 3-delige BWB mal met diamantlook.
Ingrediënten:
* melk
Benodigdheden:
* Semisphera mold dit kan zijn een 3 componenten van BWB of de silicone variant van Silikomart
* evt. chocolade smelter (bij gebruik van decomelts)
* evt. Silikomart chocolade funnel of kwastje bij silicone mal
* koekepan / grilplaat of verwarmd bord op een pannetje water* handschoenen.
* Tempreer de Callebaut chocolade door 2/3 deel in de magnetron of au bain marie te smelten. ( voorkom verbranding, smelt in de magnetron met intervallen van 15 seconden en roer de callets steeds goed door, gebruik bij au bain marie geen kokend water!)
Als de callets helemaal zijn gesmolten voeg je het overige 1/3 deel van de callets toe zodat deze smelten door de warmte van de gesmolten chocolade. Niet opnieuw verwarmen.
De decomelts kunnen in de magnetron, au bain marie of in de chocolade smelter gesmolten worden. Het voordeel van de chocolade smelter is dat deze de decomelts op temperatuur houdt zodat je in alle rust de mallen kunt vullen zonder steeds opnieuw te moeten verwarmen.
* Als de callets / melts gesmolten zijn vul je de ronde vormen van de 3 componenten mal van BWB tot aan het aangegeven streepje, leg de siliconen inleggers er op gevolgd door de 3e mal , zorg dat het goed wordt aangedrukt zodat de chocolade over de gehele mal wordt verdeeld zonder luchtbelletjes. Draai de mal om zodat het eerste deel bovenop ligt en plaats de mal voor 7 minuten in de koelkast.
Bij de silicone mal breng je 1 dun laagje chocolade aan met een kwast, laat deze 3 minuten uitharden in de koelkast om vervolgens op dezelfde wijze een 2e en 3e laag aan te brengen zodat de chocolade parel stevig genoeg is en niet breekt als je het uit de mal haalt of vastpakt.
* Gebruik vanaf nu handschoenen om te voorkomen dat er vingerafdrukken op de chocolade komen.
Haal de halve chocolade ballen uit de mal, plaats de helft in een mini baking cup.
* Nu gaan we de chocolade parel vullen. Begin met de Sweet Freedom choc shot of siroop zodat deze op de bodem ligt. Voeg vervolgens 1 - 1,5 eetlepel cacaopoeder toe gevolgd door de micro marshmallows en de sprinkels.
* Verwarm ondertussen een koekepan, grilplaat of bord
* Pak nu een bovenkant van de chocolade bommen en houdt de rand heel kort op het verwarmde voorwerp zodat de chocolade lichtjes smelt en druk het direct maar voorzichtig vast op een gevulde helft zodat het aan elkaar vast plakt. Vervolg dit totdat alle parels zijn gesloten en laat het even goed uitharden.
De baking cups zorgen ervoor dat de parels rechtop blijven staan waardoor de marshmallows en sprinkels zo schoon mogelijk blijven en niet in aanraking komen met de choc shot waardoor ze bruin zullen kleuren. Gebruik voor transport een cupcake doosje voor mini cupcakes zodat de hot chocolate bombs door de insert stevig blijven staan.
Tips & Tricks:
* Bij de 3 componenten mallen heb je niet alleen minder chocolade nodig, ook het resultaat is veel mooier. Zowel de binnen- als de buitenkant en de randjes zijn superstrak wat er voor zorgt dat de twee helften naadloos op elkaar passen.
* Met (metallic) dust kun je de chocolade parels voorzien van een prachtige glans laag. Zelf vind ik dit het mooiste door de dust droog aan te brengen in de mal of wanneer de parels klaar zijn voor decoratie maar de dust kan ook worden aangelengd tot verf met rejuvenator.
Faye Cahill en SweetSticks zijn twee kwalitateit merken als het om dust gaat. Ze lossen goed op en geven een prachtig resultaat.
Verven met gekleurde cacaoboter
Met gekleurde Cacaoboter breng je gemakkelijk kleur aan op je chocolade creaties, bonbons, cake popsicles en zelfs op macarons en royal icing.
Deze is verkrijgbaar in vele kleuren en met en zonder parelmoer glans van de merken Roxy and Rich (veel gebruikt door chocolatiers en ook geschikt voor airbrushing van bonbons) en Sugarflair.
Werkwijze:
Smelt de cacaoboter in de magnetron zodat het vloeibaar wordt en breng een laagje gekleurde cacaoboter aan in de chocolade / bonbon mal met een kwastje. Kleur bijvoorbeeld de streepjes in de mal van de candy canes met Sangria red uit de artist collectie van Roxy and Rich. De Roxy and Rich cacao boter is tevens geschikt voor chocolade airbrushing. Laat de gekleurde cacaoboter een paar minuten uitharden in de koelkast alvorens de mal te vullen met chocolade of decomelts.
Het is ook mogelijk om de cacaoboter / chocolade verf aan te brengen op een eindproduct. Dit geeft als resultaat dat de verf op de chocolade parel komt te liggen. Deze werkwijze wordt ook vaak toegepast bij hot chocolate bombs en cake popsicles. Trek met een brede kwast een veegbeweging over de creatie of ga aan de slag met een fijn penseel om er een waar schilderij van te maken zoals op de chocolate bombs hieronder.
Na het lezen van dit blog mag duidelijk zijn dat chocolade enorm veel mogelijkheden biedt om iets lekkers te serveren tijdens de feestmaand maar door deze te verpakken in onze feestelijke sweetbox verpakkingen creëer je de meest originele kerstcadeau's.
In een volgend blog gaan we dieper in op de mogelijkheden van het feestelijk verpakken van je sweets. We hopen dat dit blog voor inspiratie heeft gezorgd. Wil je ons volgende blog zeker niet missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief, je ontvangt dan bericht zodra de nieuwe Kerst Special online staat.
Het zal je vast niet zijn ontgaan dat diverse bakspullen vanwege Corona en the Brexit al geruime tijd heel lastig verkrijgbaar zijn. Ondanks dat wij ons uiterste best doen om de voorraad zo goed als mogelijk op peil te houden willen wij je het adviseren om tijdig je kerst inkopen te doen om telleurstelling te voorkomen.
Veel bakplezier gewenst,
veel liefs Esther
partysweets.nl
xxx
Volg Partysweet.nl op Facebook, Instagram, Pinterest en Tik Tok
Vind jij het ook leuk wanneer jou creaties, net als bovenstaande hot chocolate bombs en de sweetbox gemaakt door Cup Queen, gebruikt worden in onze blogs en op de website? Tag partysweets.nl dan in je creaties of mail je foto's naar info@partsyweets.nl
Reacties
Een reactie posten