Doorgaan naar hoofdcontent

Scrunch Ruffle & Rosette Ruffle Marvelous MouldScrunch ruffle mould & Rosette ruffle mould 

van Marvelous MouldsDeze week was het dan zo ver, de ruffle moulds werden eindelijk geleverd!! Deze siliconen mallen zijn een grote hit en waren al uitverkocht tijdens de pre order periode. Zelfs bij onze leverancier waren ze tot twee keer toe direct uitverkocht. En ik snap dit wel want het is al snel duidelijk dat deze mallen niet alleen een prachtig resultaat opleveren maar dat ze je ook enorm veel tijd en moeite besparen wanneer je een taart met ruffles wilt maken.  

Inmiddels is ook de tweede levering al bezorgt en momenteel kunnen de moulds direct uit voorraad geleverd worden. Dit betekend dat het zoals gewoonlijk verstuurd wordt op de werkdag waarop de betaling voor 12.00 uur door ons is ontvangen ( Let op: Tijdens de periode van de zomervakantie kan het gebeuren dat levering een dag langer duurt en van 20 juli t/m 12 aug. worden er geen bestellingen verwerkt) 

Gisteren ben ik zelf met de Scrunch ruffle mal aan de slag gegaan, ik wilde wel eens uit proberen of het echt zo geweldig werkt... en ik moet eerlijk toegeven, met de eerste lap fondant die ik uit de mal haalde heb ik gestoeid!!!  De eerste keer was de mal niet voldoende gevuld waardoor de ruffles te kort en niet mooi waren. De tweede keer bleef mijn fondant een klein beetje in de mould vast zitten waardoor het uitgerekt werd. Maar een klein beetje magic roll-out powder in de mal doen en weer omschudden om overtollig poeder uit de mal te halen was dit ook verholpen en was het resultaat al stukken beter! Het heeft dus even wat oefening gekost maar dat is met elke nieuwe techniek het geval en ik ben zeker niet ontevreden over de eerste dummie taart die ik heb gemaakt! Ik ga jullie nu vertellen hoe ik te werk ben gegaan.


Smartflex Velvet fondant 

Zonder andere merken te bekritiseren ben ik gewoon een super fan van Smartflex Velvet fondant. SmArtFlex Velvet rolfondant met heerlijke vanille smaak (niet te zoet), is zeer soepel en flexibel, makkelijk in gebruik, scheurt niet, en kan super dun uitgerold worden. Deze fondant is mooi wit van kleur en kan heel makkelijk gekleurd worden, ook zwart of rood is geen probleem, omdat deze fondant geen witstoffen bevat. Hierdoor is het ook makkelijk te verven en of airbrushen.  Tevens is deze fondant niet gevoelig voor temperatuurs verschillen, als het warm is smelt ze niet, en als het koud is gaat ze niet “ zweten “. 

De fondant komt hard uit de emmer, dit is normaal doordat er kokos en palmolie in zit. Het is vloeibaar in de emmer gestort hierdoor is het wat lastig om het uit de emmer te krijgen. Je kunt het makkelijker maken door de emmer even op de verwarming te zetten, daarna de emmer op zijn kop te plaatsen en met de emmer op een harde ondergrond te tikken. Dan zal de blok uit de emmer komen. Snijd vervolgens de benodigde hoeveelheid af met een mes en kneed het in een paar tellen zacht met de hand of laat het in een paar seconden in de magnetron zacht worden. 
Smartflex is volledig allergene vrij en geschikt voor veganisten.
De SmartFlex fondant is verkrijgbaar in verpakkingen van 250 gram en 1 kilo en in hersluitbare emmers van  7 en 10 kilo. Het voordeel van de 10 kilo emmers is dat hier 4 blokken van 2,5 kilo bevat waardoor het makkelijk uit de emmer gehaald kan worden en in kleinere hoeveelheden kan worden gesneden.
Voor de Scrunch ruffle mould heb ik ook Smartflex fondant gebruikt. 


Hoeveel fondant is nodig?

Zoals ik al verteld heb was ik de eerste keer te zuinig met de fondant waardoor niet het juiste effect werd behaald. Daarna heb ik de mal bijgevuld en nadat ik de strook uit de had gehaald heb ik het op de weegschaal gelegd en woog het net geen 200 gram. 
Toen ben ik gaan kijken hoeveel stroken ik nodig had om de hele taart rond om te bekleden. Ik heb een dummie gebuikt van 25 cm doorsnede en een hoogte van 10 cm. Hiervoor had ik 5 stroken nodig dus ik heb 5 x 225 (liever wat ruimer kleuren dan tekort om kleurverschil te voorkomen) = 1125 gram + 300 gram extra, om de bovenkant van de taart te bekleden, uit mijn emmer fondant gesneden. Deze heb ik vervolgens in gedeelten in de magnetron enkele seconden opgewarmd waardoor het makkelijk kneedbaar wordt. 
 Na het kneden heb ik de fondant op kleur gebracht met de pink kleur geconcentreerde kleurgel van Celebakes. Ik heb het goed doorgekneed voor een mooie egale kleur maar je kunt ook kiezen voor een meer gemarmerd effect.
Vervolgens heb ik eerst een lap fondant heel dun uitgerold. Hierop heb ik een cakeboard van 27,5 cm doorsnede geplaatst en een ronde plak uitgesneden met mijn sugar craft knife De onderkant van deze lap heb ik ingesmeerd met eetbare lijm (aangezien ik een dummie taart heb gebruikt) en hiermee de bovenkant van de taart bekleed.
De fondant die ik hierna over had heb ik verdeeld in stukken van 200 gram welke ik met een rolstok heb uitgerold tot ik ongeveer de afmeting van de scrunch ruffle mal had. Nadat de mal ingepoederd was met uitrol poeder en vooral weer heel goed uitgeklopt was kon het eerste lapje erin gedrukt worden. Zorg ervoor dat het goed tot onder aangedrukt wordt zodat de ruffles mooi gevormd worden. Ik heb de mal daarna omgedraaid op mijn werkvlak gelegd en er vervolgens met een smoother overheen gedrukt om er zeker van te zijn dat het goed gevormd werd. Vervolgens heb ik de zijkanten van de mal los geduwd om er voor te zorgen dat de fondant er makkelijker uit komt. 

Twee manieren om de fondant op de taart te bevestigen:

1. Fondant met de mould aanbrengen:
Je kunt ervoor kiezen om de fondant in de mal te laten zitten wanneer je het op de taart gaat bevestigen, je smeert dan de onderkant in met eetbare lijm, drukt de mal op de taart en verwijderd dan voorzichtig de mal. Aangezien ik met een dummie werkte had deze methode mijn voorkeur aangezien je dan de mal met een smoother stevig aan kunt drukken.  De silicone mal heeft aan een lange zijde geen randje (op de rechter foto zie je deze zijde aan de linkerkant) Deze kant kun je het beste als onderkant aanhouden, laat deze op je cakeboard steunen zodat alle stroken op gelijke hoogte zitten. Zoals je op onderstaande foto kunt zien heb ik enkele knopspelden gebruikt om de fondant op de plaats te houden maar bij een taart die met een stevige botercreme is afgesmeerd blijft het vanzelf beter plakken als op een dummie. 

2. Fondant eerst uit de mould halen en vervolgens op de taart plaatsen:
Wanneer je een echte taart gaat bekleden en je dus minder druk kunt uitoefenen en ook niet met je hand tegen de taart kunt drukken kan ik me voorstellen dat het prettiger werkt om de fondant eerst uit de mal te halen alvorens het aan te brengen op de taart. Echter adviseer ik dan wel om de fondant nadat het uit de mal komt eerst een paar minuten in de vriezer te leggen. Dit zorgt ervoor dat de plak vorm vaster wordt en daardoor niet snel uitrekt of vervormd wanneer je het optilt. Uiteraard niet te lang want dan kun je het niet om de taart heen vormen.  Haal het weer uit de vriezer, smeer de achterkant in met eetbare lijm en plak het op de (afgesmeerde) taart.

De Afwerking:  

Het is dus even voor jezelf ontdekken welke methode het best voor jou werkt. Maar op beide manieren plaats je de volgende strook aansluitend op de eerste en zo werk je de hele taart af. De naden werk je weg door met de puntige kant van een PME Quilting modelling tool de fondant ruffles tegen elkaar aan te modelleren.
Het zou wel heel mooi zijn als je precies aansluit met de laatste strook maar meestal blijft er toch een kleine ruimte over, deze dien je dus op maat te snijden maar hierover later meer tips.
Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk een stapeltaart gaat worden maar aangezien ik zo snel mogelijk mijn ervaringen met jullie wilde delen ben ik eerst aan dit blog begonnen. 


Ik wilde graag laten zien wat mijn eerste resultaat was met de marvelous Scrunch ruffle simpress texture cake panel maker :

Ik ben zeker niet ontevreden maar nu zag ik vandaag op YouTube een instructie filmpje van Marvelous molds zelf  die ik eigenlijk heel graag gezien zou hebben voordat ik aan de slag was gegaan want hierin staan hele goede tips en tricks! Onderaan dit blog zal ik de link naar dit filmpje plaatsen. Ik adviseer om dit echt eerst te bekijken, je leert hier o.a.:
*  om de fondant in de mal aan de zijkanten plat te drukken zodat de volgende strook mooier aansluit 
* Hoe je de naden tussen de verschillende stroken weg kunt werken
* Hoe je het laatste strookje tussen het begin en einde van de taart op maat kunt maken en zo onopvallende mogelijk krijgt.
* Dat de scrunch ruffle en Rosette ruffle moulds beide te gebruiken zijn bij zowel een taart van 10 cm hoog als van 15 cm hoog.
Kortom een leervolle instructie demonstratie van Marvelous Mould zelf. 

Dit is de Link naar de betreffende instructie demonstratie.

Eerlijk gezegd heb ik eigenlijk nu alweer zin om nog een ruffle taart te maken nu ik dit weer heb bijgeleerd.... Ben jij een van de gelukkigen die de Marvelous Ruffle Moulds al in huis heeft? Dan hoop ik je, met de tips en tricks uit dit blog, een paar beginners strubbelingetjes te hebben bespaard. Laat ons meegenieten van je creaties en tag ons in de foto's die je op Instagram en Facebook plaatst of mail een foto naar foto@partysweets.nl

Voor nu wens ik je een heerlijke dag toe, graag tot mijn volgend blog!


  

 Tag us & wij plaatsen je foto in ons verhaal:

                                                                                                                                                    
    Instagram    &   Facebook

Reacties

Populaire posts van deze blog

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!! Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!! De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen. Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden. In Nederland is de funfetti cake

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten