Doorgaan naar hoofdcontent

Decoraties & traktaties maken met isomalt




Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties

Wat is isomalt eigenlijk?

Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals:

1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft.
2. Het heeft minder last van kristallisatie.
3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur.
4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd

Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren. 
In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte bestendige mallen uit ons assortiment. We hebben mallen in vele soorten en maten voor het maken van lolly's en losse decoraties zoals diamanten, hondenpootjes (voor bijv. Paw Patrol traktaties) en een champagnefles welke bij gebruik van isomalt net op echt glas lijkt









LET OP!!! Het werken met Isomalt Crystals is heel eenvoudig echter géén activiteit voor kinderen. Aangezien de isomalt verwarmd moet worden tot 170 graden Celsius! Wij adviseren dan ook om hitte bestendige handschoenen te dragen om brandwonden te voorkomen.


Hoe ga je te werk:

De Isomalt uit ons assortiment hoeft niet te worden aangemaakt met water maar kan direct gesmolten worden in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Het gebruik van een candy thermometer die tot 200 graden C gaat is aanbevolen zodat je er zeker van bent dat de isomalt tot 170 graden verwarmd is. Dit zorgt er namelijk voor dat de isomalt goed uithardt en de decoraties niet plakkerig zijn.
Spuit de hittebestendige mal die je gaat gebruiken lichtjes in met baking spray en plaats deze op een bakplaat, snijplank of andere hittebestendige ondergrond. 
Het smelten van de isomalt kan in een pan op het vuur of in een hittebestendig schaaltje in de magnetron. Echter werkt de hittebestendige flexibele maatbeker, welke is gemaakt van
silicone en tegen temperaturen van  -40 tot +240 graden Celsius kan, hiervoor ideaal. Deze is geschikt voor magnetron, diepvries en vaatwasser. Doe de gewenste hoeveelheid isomalt Crystals in de maatbeker en plaats deze in de magnetron. Verwarm de isomalt met tussenpozen en meet de temperatuur m.b.v. candy thermometer. Zorg dat je de hittebestendige handschoenen aan hebt!
Om Isomalt te kleuren voeg je de gewenste kleur geconcentreerde kleurstofgel van Celebakes of Funcolour toe als de isomalt een temperatuur van 130 graden C heeft bereikt. Roer de isomalt door en plaats terug in de magnetron om het verder te verwarmen tot 170 gr C. Let op laat het niet warmer worden dan 170 graden want dan gaat de isomalt verkleuren. Controleer regelmatig de temperatuur en roer het even door voorgelijkmatige verwarming. Vooral als de isomalt eenmaal is gesmolten gaat de temperatuur snel omhoog.

Haal de maatbeker uit de magnetron en laat de vloeistof 2-4 minuten staan tot het niet meer pruttelt. Dit is het moment waarop een smaak kan worden toegevoegd. Hiervoor kun je het beste de LorAnn geconcentreerde smaakstoffen op olie basis  gebruiken. Deze zijn in vele smaken verkrijgbaar en je hebt slechts 2-3 druppels nodig om 200 gram isomalt op smaak te brengen. Om te voorkomen dat er teveel smaakstof uit het flesje komt zijn de dropper pipetjes een uitkomst. Is de isomalt uit geprutteld en de smaakstof toegevoegd? dan is het tijd om in actie te komen. 

Door de gladde binnenkant van de maatbeker giet de siroop makkelijk en de structuur aan de buitenkant zorgt ervoor dat de beker goed stevig in de hand ligt.  Doordat de beker flexibel is kun je makkelijk een giettuitje vormen. Giet de vloeistof in de hitte bestendige mal en prik evt. luchtbelletjes lek m.b.v. een scriber needle tool. Plaats bij lolly mallen een lollystokje in de mal en draai deze eenmaal rond zodat het goed vast komt te zitten in de isomalt. Laat de isomalt ca. 15 minuten stollen (kleinere vormpjes zijn sneller uitgehard) en klop de decoraties zachtjes uit de mal. 

Tips:

* Gebruik roestvrijstalen of silicone keukengerei, gebruik géén houten lepel omdat hierdoor de isomalt geel kan kleuren. hout absorbeert de vergelende mineralen.
* Zorg er bij het smelten van isomalt in een pan op het vuur voor dat de vlam alleen aan de onderkant van de pan komt, niet aan de zijkanten om oververhitting van de zijkant van de pan te voorkomen. De warmte moet alleen van onder de bodem van de pan komen.
* Gooi restjes isomalt niet weg maar giet dit uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, laat uitharden en breek in kleine stukjes. Bewaar dit in een luchtdicht afgesloten bakje voor een volgend gebruik. je kunt het dan weer opnieuw smelten. restjes blijven 1 jaar houdbaar op deze manier.

Hoe maak je Lolly's en isomalt decoraties met afbeelding:

De LOL surprise lolly's op de foto boven aan dit blog en de vaderdaglollys zijn gemaakt met behulp van een merengue transfersheet voor lolly's en de lolly mal rond . Knip de rondjes uit en plaats met de folie naar onderen in de ingespoten lollymal. Giet hier de gesmolten isomalt overheen, plaats een stokje in de mal en laat uitharden. Nadat je de lolly's uit de mal hebt gehaald verwijder je met een needle tool de folie van de lolly en blijft de afbeelding op de lolly achter. 


Lolly's zijn ook prachtig als taarttopper :







Pinata koekjes met doorkijkvenster van isomalt


Omdat isomalt glashelder is kun je het ook gebruiken om glas in lood of pinata sprinkel koekjes te maken. 
Bak 2 dezelfde koekjes waarbij je in het midden een figuur uitsteekt zodat je er door heen kunt kijken. smelt de isomalt en giet in beide koekjes een laagje isomalt, niet te dun dat het breekt maar ook niet te dik want dan is er weinig ruimte over om op te vullen met sprinkles. Decoreer de koekjes naar wens en vul het onderste koekje met sprinkels naar wens. plak het bovenste koekje er op vast met royal icing en werk ook de naad tussen de koekjes weg met royal icing
Door op onderstaande foto te klikken wordt je doorgestuurd naar een instructie filmpje van Dulcia bakery.




Er zijn nog zoveel mogelijkheden meer om isomalt te gebruiken in de wereld van taarten en traktaties maar ik hoop dat ik je middels dit blog weer heb kunnen inspireren om het eens uit te proberen. Het is echt niet moeilijk en het resultaat is zo mooi.... 


Misschien heb je nog vragen over bepaalde gebruikte materialen en / of methoden. Mocht dit zo zijn dan hoor ik het graag! Dit kan via een opmerking onder dit blog of door een e-mail te sturen naar info@partysweets.nl Ik doe mijn uiterste best om zo snel mogelijk te reageren.

Dan sluit ik dit blog weer af door je heel veel bakplezier te wensen, hopelijk mogen we de resultaten van je creatie terug zien per mail of via een tag op Facebook e/ o Instagram!

  

 tag us & we tag you:

                                                                                                                                                    
    Instagram    &   Facebook





Reacties

Populaire posts van deze blog

Funfetti taart

You can never sprinkle to much!!


Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!!

De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen.

Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden.

In Nederland is de funfetti cake nog niet zo…

Sweet Stamp by AmyCakes

Sweet Stamp Sets

Waarschijnlijk heb je ze wel al voorbij zien komen op Social media, die prachtige fondant taarten voorzien van een naam of tekst in stijlvolle sierlijke letters. Of een cakeboard onder een taart die bekleed is met fondant waarin de naam van de jarige is gestempeld en ingekleurd met een mooie kleur eetbare verf. Maar ook cupcakes en koekjes worden op deze manier gedecoreerd. Deze nieuwe trend in de taartwereld is ontstaan door Amy van AmyCakes. Zij is de ontwerpster van de SweetStamp sets. Dit zijn letterstempels waarmee de tekst in de fondant wordt gedrukt, ookwel embossing genoemd.  Sinds 05-02-2019 is www.partysweets.nl een officieël verkooppunt van AmyCakes

De productlijn van Sweet Stamps bestaat uit:

* Sticky pads, om de letters op te plakken zodat de stempels precies op de juiste plaats/afstand geplaatst worden. Deze is in twee soorten verkrijgbaar, de rechthoekige voor taarten, cakeboards en drums en de speciale cokie / cupcake tacky pad in ronde vorm.  * versch…

Sugar & Crumbs natural flavoured Icing Sugar

Sugar and Crumbs Natural flavoured Icing sugar
Misschien heb je er al wel eens over gehoord, misschien ben je er ook al eens mee aan de slag gegaan, maar misschien weet je ook nog niet precies wat het is "natural flavoured icing sugar van het merk Sugar and Crumbs" De mogelijkheden van deze artikelgroep zijn enorm, graag licht ik in dit blog enkele mogelijkheden toe en voeg ik een paar lekkere recepten toe.

Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar is een poedersuiker met een hele fijne structuur waaraan op natuurlijke wijze een smaak is toegevoegd. Er zijn meer dan 30 verschillende smaken verkrijgbaar. Dus voor ieder wat wils. Voor de kinderen bijv. bubble gum, strawberrie milkshake of pink lemonade, voor de fruitliefhebbers mango passievrucht, black cherry, blue berry of lemon drizzle en dan nog de cocktail favoriete gin tonic, pina colada, peach Bellini en prosecco!  Ook  de salted caramel en White chocolate-raspberrie mogen we zeker niet vergeten te melden! Kortom h…