Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties
Wat is isomalt eigenlijk?
Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals:
1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft.
2. Het heeft minder last van kristallisatie.
3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur.
4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd

Hitte bestendige mallen om lollies te maken:
In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte bestendige mallen uit ons assortiment. We hebben mallen in vele soorten en maten voor het maken van lolly's en losse decoraties zoals diamanten, hondenpootjes (voor bijv. Paw Patrol traktaties) en een champagnefles welke bij gebruik van isomalt net op echt glas lijkt

LET OP!!! Het werken met Isomalt Crystals is heel eenvoudig echter géén activiteit voor kinderen. Aangezien de isomalt verwarmd moet worden tot 170 graden Celsius! Wij adviseren dan ook om hitte bestendige handschoenen te dragen om brandwonden te voorkomen.
Hoe ga je te werk met isomalt:
De Isomalt uit ons assortiment hoeft niet te worden aangemaakt met water maar kan direct gesmolten worden in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Het gebruik van een candy thermometer die tot 200 graden C gaat is aanbevolen zodat je er zeker van bent dat de isomalt tot 170 graden verwarmd is. Dit zorgt er namelijk voor dat de isomalt goed uithardt en de decoraties niet plakkerig zijn.
Spuit de hittebestendige mal die je gaat gebruiken lichtjes in met baking spray en plaats deze op een bakplaat, snijplank of andere hittebestendige ondergrond.
Het smelten van de isomalt kan in een pan op het vuur of in een hittebestendig schaaltje in de magnetron. Echter werkt de hittebestendige flexibele maatbeker, welke is gemaakt van

kleurstoffen om isomalt te kleuren:
Om Isomalt te kleuren voeg je de gewenste kleur geconcentreerde kleurstofgel van Celebakes of Funcolour toe als de isomalt een temperatuur van 130 graden C heeft bereikt. Roer de isomalt door en plaats terug in de magnetron om het verder te verwarmen tot 170 gr C. Let op laat het niet warmer worden dan 170 graden want dan gaat de isomalt verkleuren. Controleer regelmatig de temperatuur en roer het even door voorgelijkmatige verwarming. Vooral als de isomalt eenmaal is gesmolten gaat de temperatuur snel omhoog.
Haal de maatbeker uit de magnetron en laat de vloeistof 2-4 minuten staan tot het niet meer pruttelt. Dit is het moment waarop een smaak kan worden toegevoegd. Hiervoor kun je het beste de LorAnn geconcentreerde smaakstoffen op olie basis gebruiken. Deze zijn in vele smaken verkrijgbaar en je hebt slechts 2-3 druppels nodig om 200 gram isomalt op smaak te brengen. Om te voorkomen dat er teveel smaakstof uit het flesje komt zijn de dropper pipetjes een uitkomst. Is de isomalt uit geprutteld en de smaakstof toegevoegd? dan is het tijd om in actie te komen.
Door de gladde binnenkant van de maatbeker giet de siroop makkelijk en de structuur aan de buitenkant zorgt ervoor dat de beker goed stevig in de hand ligt. Doordat de beker flexibel is kun je makkelijk een giettuitje vormen. Giet de vloeistof in de hitte bestendige mal en prik evt. luchtbelletjes lek m.b.v. een scriber needle tool. Plaats bij lolly mallen een lollystokje in de mal en draai deze eenmaal rond zodat het goed vast komt te zitten in de isomalt. Laat de isomalt ca. 15 minuten stollen (kleinere vormpjes zijn sneller uitgehard) en klop de decoraties zachtjes uit de mal.
Tips:
* Gebruik roestvrijstalen of silicone keukengerei, gebruik géén houten lepel omdat hierdoor de isomalt geel kan kleuren. hout absorbeert de vergelende mineralen.
* Zorg er bij het smelten van isomalt in een pan op het vuur voor dat de vlam alleen aan de onderkant van de pan komt, niet aan de zijkanten om oververhitting van de zijkant van de pan te voorkomen. De warmte moet alleen van onder de bodem van de pan komen.
* Gooi restjes isomalt niet weg maar giet dit uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, laat uitharden en breek in kleine stukjes. Bewaar dit in een luchtdicht afgesloten bakje voor een volgend gebruik. je kunt het dan weer opnieuw smelten. restjes blijven 1 jaar houdbaar op deze manier.
Hoe maak je Lolly's en isomalt decoraties met afbeelding:
De LOL surprise lolly's op de foto boven aan dit blog en de vaderdaglollys zijn gemaakt met behulp van een merengue transfersheet voor lolly's en de lolly mal rond . Knip de rondjes uit en plaats met de folie naar onderen in de ingespoten lollymal. Giet hier de gesmolten isomalt overheen, plaats een stokje in de mal en laat uitharden. Nadat je de lolly's uit de mal hebt gehaald verwijder je met een needle tool de folie van de lolly en blijft de afbeelding op de lolly achter.
Lolly's zijn ook prachtig als taarttopper :
Pinata koekjes met doorkijkvenster van isomalt
Omdat isomalt glashelder is kun je het ook gebruiken om glas in lood of pinata sprinkel koekjes te maken.
Bak 2 dezelfde koekjes waarbij je in het midden een figuur uitsteekt zodat je er door heen kunt kijken. smelt de isomalt en giet in beide koekjes een laagje isomalt, niet te dun dat het breekt maar ook niet te dik want dan is er weinig ruimte over om op te vullen met sprinkles. Decoreer de koekjes naar wens en vul het onderste koekje met sprinkels naar wens. plak het bovenste koekje er op vast met royal icing en werk ook de naad tussen de koekjes weg met royal icing.
Door op onderstaande foto te klikken wordt je doorgestuurd naar een instructie filmpje van Dulcia bakery.
Er zijn nog zoveel mogelijkheden meer om isomalt te gebruiken in de wereld van taarten en traktaties maar ik hoop dat ik je middels dit blog weer heb kunnen inspireren om het eens uit te proberen. Het is echt niet moeilijk en het resultaat is zo mooi....
Misschien heb je nog vragen over bepaalde gebruikte materialen en / of methoden. Mocht dit zo zijn dan hoor ik het graag! Dit kan via een opmerking onder dit blog of door een e-mail te sturen naar info@partysweets.nl Ik doe mijn uiterste best om zo snel mogelijk te reageren.
Dan sluit ik dit blog weer af door je heel veel bakplezier te wensen, hopelijk mogen we de resultaten van je creatie terug zien per mail of via een tag op Facebook e/ o Instagram!
Reacties
Een reactie posten