Doorgaan naar hoofdcontent

Funfetti taart


You can never sprinkle to much!!




Het is vandaag valentijnsdag, heel social media staat vol met prachtige creaties vol hartjes en liefde, heerlijk, ik kan daar echt enorm van genieten! Maar vandaag is ook de eerste mooie lente-achtige dag van het jaar, de zon schijnt en hier in het zuiden zou je zomaar buiten kunnen zitten in de zon! Daar wordt je toch automatisch vrolijk van of je nu een valentijn hebt of niet vandaag! En welke taart past er nou perfect bij een vrolijke dag als deze...... inderdaad de FUNFETTI TAART !!!

De Funfetti taart is de perfecte taart waarmee je iedereen kan opvrolijken. Wie houdt er niet van de gezellige kleurtjes en tsja zeg nou eerlijk sprinkels zijn op dit moment hipper dan hip!  Ik zelf krijg direct zin in een feestje als ik een funfetti taart voorbij zie komen.

Een Funfetti taart is een taart waarbij sprinkels worden meegebakken in het beslag wat een super kleurrijk effect geeft als de taart wordt aangesneden.

In Nederland is de funfetti cake nog niet zo populair als bijvoorbeeld in Amerika. Google op funfetti cake en je wordt overloaded met deze sprinkeltaarten waarbij in sommige gevallen de sprinkels niet alleen in het beslag zitten maar ook in de vulling en aan de buitenkant van de taart zoals bij bovenstaande prachtige funfetti cake gemaakt door Preppy Kitchen.




De beste sprinkles voor een funfetti taart:

De reden waarom je in Nederland nog niet vaak een Funfetti taart voorbij ziet komen is dat de speciale jimmie sprinkels die meegebakken kunnen worden in een Funfetti taart niet in heel veel winkels verkrijgbaar zijn.
Deze gekleurde hagel bevat geen chocolade en behoudt tijdens het bakken de intense kleur. Het smelt slechts een beetje waardoor het leuke confetti effect in de taart ontstaat. Bij gebrek aan jimmies wordt ook wel eens disco dip gebruikt echter deze geven niet het gewenste resultaat doordat de kleuren vervagen tijdens het bakken en er nog maar heel weinig tot niets zichtbaar is wanneer de taart klaar is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling maar gelukkig is de oplossing dichtbij!!

In onze (web)winkel zijn de bakvaste jimmies namelijk verkrijgbaar in veel verschillende kleuren waardoor je zelf een kleurencombinatie kunt maken.
Kies voor je lievelingskleur, meng enkele favoriete kleuren door elkaar of ga voor het ultieme kleurenfestijn en gebruik de regenboog mix waarin alle kleuren al vrolijk door elkaar gemengd zijn.





Hoe maak je een Funfetti taart:

Om de kleurtjes er nog meer uit te laten springen wordt in Amerika een recept gebruikt waarbij alleen het eiwit van de eieren wordt toegevoegd omdat eigeel het beslag iets gelig kleurt. Vaak gebruiken ze een cakebeslag met boter wat de taart vaster maakt. Aangezien ik zelf toch meer een voorkeur geef aan luchtig gebak maak ik liever een Funfetti taart van biscuit. Ondanks dat ik tijdens mijn opleiding vroeger veel kapsels heb gebakken volgens eigen recept gebruik ik tegenwoordig alleen nog maar de Funcakes mix voor luxe biscuit, gewoon uit gemak en omdat het altijd een heerlijk luchtig resultaat geeft. Om er toch voor te zorgen dat de kleurtjes van de sprinkels nog beter opvallen kun je evt.  witte geconcentreerde kleurstof aan het beslag toevoegen zodat het beslag wit wordt.

Volg het receptuur en de bereidingwijze die op je (Funcakes) verpakking staat. De kleurstof voeg ik toe tijdens de laatste 2-3 minuten waarin de mixer op lage stand mixt. Vervolgens haal ik de mengkom uit de mixer, voeg de jimmies toe en spatel deze rustig door het beslag heen. Daarna giet ik het beslag in een met bakspray ingespoten bakblik en wordt de taart afgebakken in een voorverwarmde oven.

Tip: Zorg dat de temperatuur van de oven niet te hoog is, elke oven is anders en het is een kwestie van aldoende leer je de oven kennen maar als je merkt dat je taarten bol uit de oven komen dan is de oven te warm. De bovenkant van de taart schroeit dan te snel dicht waardoor het beslag niet gelijkmatig omhoog kan rijzen en in het midden van de taart de druk te hoog wordt waardoor een bult ontstaat. Als je hier last van hebt kun je beter je oven 10 graden lager zetten en de baktijd verlengen. Prik altijd aan het einde van de opgegeven baktijd eerst met een prikker in het midden van de taart om te checken of de taart voldoende gaar is. Als er beslag aan de prikker blijft plakken dan laat je de taart nog iets langer in de oven staan.

Laat nu de taart volledig afkoelen voordat je deze in lagen snijdt. Om mooie rechte lagen te snijden is het gebruik van een taartzaag aan te raden. Zodra je de eerste laag hebt gesneden zie je het kleurrijke effect die de jimmies geven aan de taart!

Dan is het tijd voor de vulling! Je kunt ervoor kiezen om de taart te vullen met bijv.  banketbakkersroom of een heerlijke bavarois maar voor een funfetti taart vind ik het mooi om twee lagen botercreme te gebruiken (al of niet gemengd met nog meer jimmies) en wel of niet in een vrolijke felle kleur. Deze botercreme maak ik van 1 deel ongezouten roomboter en hetzelfde deel aan Sugar and crumbs natural flavoured icing sugar.



Binnenkort volgt er een blog artikel over de Sugar and Crumbs icing sugar maar in het kort verteld is dit poedersuiker met een hele fijne structuur welke op natuurlijke wijze voorzien is van een lekkere smaak. We hebben ruim 30 verschillende smaken icing sugar in het assortiment.

Het voordeel van de Sugar and Crumbs icing sugar is dat als je er een botercreme van maakt, deze ook direct van een extra lekkere smaak is voorzien.  Bij een Funfetti cake voor een kinderverjaardag scoor je zeker goed met de smaak bubbel gum of strawberrye milkshake. Bij volwassenen is de Witte chocolade met framboos een echte favoriet! Smaken verschillen uiteraard en het uitkiezen van de smaak is vaak veel lastiger dan het maken van de botercreme zelf!


 

Botercreme maken met sugar and crumbs icing sugar:


Recept:

500 gram ongezouten roomboter
1 pak Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar keuze
evt. een scheutje slagroom of melk

Mix de roomboter in ca 8 minuten op de hoogste stand romig. daarna de mixer op een lage stand zetten en de icing sugar schep voor schep toevoegen. Wacht tot de suiker geheel door de boter is opgenomen alvorens de volgende schep suiker toe te voegen. Als alle suiker is opgenomen en een romige massa is ontstaan kan de botercreme evt. op kleur gebracht worden door geconcentreerde kleurstof toe te voegen. Tot slot kan het toevoegen van een scheutje slagroom ervoor zorgen dat de botercreme nog net iets romiger wordt.

Dan is nu het moment aangekomen om te beslissen of je wel of geen sprinkels door de botercreme heen spatelt. Doe de botercreme over in een spuitzak om de botercreme op de onderste taartlaag te spuiten, strijk recht met een paletmes en plaats de volgende taartlaag er boven op, zorg dat de taartlagen recht op elkaar gestapeld worden en herhaal deze stappen voor de volgende taartlaag. Plaats tot slot de laatste taartlaag er bovenop en zorg dat de taart waterpas is voor het mooiste eindresultaat.

Breng een crumble coating aan op de taart met de overgebleven botercreme. Een crumble coat is een dun laagje (ca 1 mm) die ervoor zorgt dat alle kruimels vast blijven plakken zodat deze later tijdens het afsmeren niet meer loslaten. Je mag de taart door de crumble coating heen blijven zien. Laat de taart minstens 60 minuten opstijven in de koelkast maar liever een hele nacht zodat ook de kern van de taart zeker goed afgekoeld en stevig is om af te smeren.



Afsmeren van een taart:

Als de crumble coating en de vulling van de taart voldoende is afgekoeld heb je een mooie stevige taart wat het makkelijker maakt om strak af te smeren. Het afsmeren kan met een botercreme gemaakt volgens bovenstaand recept echter met een swiss meringue buttercream is dit door de zachtere structuur een stukje makkelijker en ook de kleur de kleur is witter. Binnenkort vind je op dit blog het recept voor een heerlijke swiss meringue buttercream. Een andere mogelijkheid is om de taart af te smeren met Funcakes mix voor enchanted cream, deze is heerlijk luchtig van smaak, spierwit, kan gekleurd worden en ook ideaal voor het spuiten van toeven op taarten en cupcakes. Indien je de taart met fondant gaat bekleden adviseren wij om botercreme te gebruiken ivm de stevigheid.

Het aanbrengen van de botercreme of enchanted cream op een taart werkt het fijnste met een recht palletmes voor de zijkant van de taart en voor de bovenkant van de taart zorgt een palletmes met hoek ervoor dat je tijdens het afsmeren niet met je vingers over de taart veegt. Als de laag is aangebracht helpt een scraper om de taart perfect strak of juist met een structuur af te smeren.

Zet de Funfetti taart terug in de koelkast om een uur op te stijven om tot slot los te gaan met bijvoorbeeld een drip en sprinkels voor de finishing touch!

Je kunt nooit teveel jimmie sprinkels in huis hebben want ze geven niet alleen kleur aan een Funfetti taart maar zijn ook verrassend in & op Cupcakes, cake pops, koekjes en pannekoeken!!
 


Bekijk ons Funfetti bord op Pinterest voor nog  meer ideeën en inspiratie over Funfetti traktaties.


Voor zover het blog over Funfetti taarten, hopelijk heb ik je kunnen inspireren om de sprinkels ook eens in een traktatie mee te gaan bakken. Ik zou het geweldig vinden om je creatie terug te mogen zien! Dit kan per email: info@partysweets.nl, je kunt partysweets.nl ook taggen op FB en Instagram dan plaatsen we je foto in ons verhaal of gebruik de #partysweetofthemonth

Voor nu wens ik je nog een heerlijke dag & veel bakplezier!


Veel liefs,

Esther Cuevas
www.partysweets.nl






Please follow Partysweets.nl at 

Instagram                        &                       Facebook










Reacties

Populaire posts van deze blog

Decoraties & traktaties maken met isomalt

Isomalt voor het maken van taartdecoraties en traktaties Wat is isomalt eigenlijk? Isomalt is een suikervervanger gemaakt van suikerriet en biet. Isomalt is uniek onder de suikervervangers omdat het vrijwel alle fysieke eigenschappen van echte suiker heeft met extra voordelen voor suikerkunstenaars, taartdecorateurs en banketbakkers zoals: 1. Verhoogde weerstand tegen vocht waardoor het minder plakkerig is om mee te werken en glashelder blijft. 2. Het heeft minder last van kristallisatie. 3. Isomalt is veilig voor tanden, draagt niet bij aan de ontwikkeling van cariës, hersteld tandglazuur. 4. Het kan met diabetes worden geconsumeerd Met isomalt kun je o.a. suikerblazen, ijsschotsen creëren voor op een Frozen taart, maar je kunt er ook de mooiste glasheldere decoraties mee maken om je taarten, cupcakes en koekjes te decoreren.  Hitte bestendige mallen om lollies te maken: In dit blog gaan we laten zien hoe eenvoudig dit is met behulp van de hitte besten

Kerstkoekjes maken m.b.v. silicone mallen

Kerstkoekjes maken mbv de mallen van Karen Davies   Je zult versteld staan ​​ hoe snel en gemakkelijk dit heerlijke zandkoekjesrecept is en hoe eenvoudig het is om prachtige koekjes te maken in de silicone mallen van Karen Davies. Deze mallen van zeer hoge kwaliteit zorgen voor super mooie details op de koekjes die ook na het bakken nog mooi zijn. Deze koekjes kun je ook gezellig met de kinderen maken. Gezellig tijdens kerst of al vooraf om in de kerstboom te hangen of cadeau te geven. want wie houdt er nou niet van koekjes?!  Deze mallen zijn uiteraard ook te gebruiken om taartdecoraties en taarttoppers van fondant of marsepein te maken.  Doordat we Sugar and Crumbs natural flavoured icing sugar gebruiken krijgen de koekjes een extra rijkelijke smaak.. Kies je eigen favoriete smaak uit ons ruime assortiment. Ingrediënten:. 200 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur 200 g Sugar and Crumbs icing sugar in de smaak naar wens, ik heb dit keer gekozen voor de nieuwe limited